Friday 28 September 2012

-BERKENALAN DENGAN BAHAN DAPUR DAN TATASAJIAN-


............Assalamualaikum..............

Entry lepas kami dah perkenalkan empunya blog ni...........kami adalah pelajar UPSI yang mengambil program Kemahiran Hidup dengan minor Masakan.......jadi semester ni kami kena ambil subjek Masakan Timur @Masakan kita kat umah hari-hari macam tu lah.......tetapi masakan timur yang kami belajar ni merangkumi masakan Melayu, Cina, India dan Thailand...........
minggu lepas kami hanya belajar mengenai bahan-bahan dapur macam rempah ratus, tepung dan beras.....setiap pelajar kena la kenalpasti  bahan-bahan tu...
kami juga belajar tentang tatasajian Melayu, Cina dan sebagainya... 

jom tengok apa yang kami belajar minggu lepas............


....jeng-jeng-jeng... 



...rempah ratus yang setiap orang kene teka....


..tu dia....masing-masing sibuk meneka tepung, beras dan beberapa lagi jenis bahan dapur....


pensyarah kami.......sedaya upaya mengajar kami....

tq PUAN IDA....



...tu dia alatan untuk tatasajian yang perlu dikenalpasti....


...mari berkenalan dengan mereka di atas...



...masing-masing sibuk nak buat tatasajian yang perlu ditunjukkan...



.....ni la Puteri Hang Li Po kelas kami....tengah demo tatasajian Cina.....

.
...tatasajian Cina...


...tatasajian Melayu...





No comments:

Post a Comment