ASSALAMUALAIKUM
SALAM SEJAHTERA
Terima kasih diucapkan kepada semua yang sudi singgah ke blog kami. Terima kasih juga kerana sudi membaca entry saya yang perlu ditambahbaik.
Di petang yang mendung ini, saya mengambil kesempatan untuk menyambung kembali perbincangan yang lalu iaitu mengenai KAEDAH MEMASAK. Hari ini saya akan teruskan perkongsian maklumat mengenai KAEDAH MEMASAK HABA LEMBAP.
Mesti kebanyakan kita faham kaedah haba lembap merupakan kaedah yang menggunakan cecair. Betul tak???? Ok saya xmau cakap banyak mari kita lihat satu persatu KAEDAH MEMASAK HABA LEMBAP.
KAEDAH MEMASAK HABA LEMBAP
Merupakan kaedah iaitu makanan dimasak
dengan menggunakan haba wap air atau dimasak di dalam air mendidih.
Kaedah memasak haba lembap terdiri
daripada kaedah mengukus, merebus, mereneh, merendidih dan mencelur.
1. KAEDAH
MENGUKUS
·
Makanan dimasak dengan wap dari air
mendidih.
·
Penutup pengukus ditutup rapat sepanjang
masa memasak untuk mengelakkan wap air terkeluar.
·
Hasil makanan yang ringan dan mudah
dihadam ini, sesuai digunakan dalam penyediaan makanan untuk pesakit dan
kanak-kanak.
·
Banyak jenis kuih tempatan dihasilkan
dengan cara mengukus contohnya kuih seri muka, , kuih apam, kuih talam,
abok-abok dan kuih lepat.
·
Contoh masakan lain adalah seperti ikan
kukus, telur kukus dan pau daging.
2. KAEDAH
MEREBUS
·
Merebus ialah kaedah memasak makanan dalam air
mendidih (100 degree celcius)dan dibiarkan masak secara mereneh sehingga lembut.
·
Cecair daripada makanan yang direbus mengandungi
nutrien yang boleh digunakan untuk membuat sos, kuah, sup, dan air rebusan.
·
Makanan seperti daging dan karangan laut
seharusnya dimasukkan setelah air mendidih supaya lapisan luarnya membeku. Cara
ini dapat mengurangkan kehilangan jus dan nutrien bagi makanan tersebut.
·
Telur dan sayuran berubi hendaklah dimasukkan ke
dalam air yang masih sejuk dan suhu meningkat perlahan-lahan sehingga mendidih
untuk mengelakkan kulit telur retak dan selulosa ubi dapat dilembutkan.
·
Bagi makanan yang hendak dimasak dengan cepat,
makanan itu hendaklah dipotong nipis dan kecil sebelum merebusnya.
·
Contoh makanan yang menggunakan kaedah merebus
adalah telur dan kentang.
3. KAEDAH
MERENEH
·
Makanan dimasak di dalam air mendidih
dengan api yang perlahan dalam tempoh yang lama.
·
Penutup periuk perlu ditutup rapat
sepanjang masa memasak.
·
Hasil masakan adalah lembut dan mudah
dihadam.
·
Contoh masakan adalah seperti puding dan
kari ayam.
4. KAEDAH
MERENDIDIH
·
Makanan dimasak dalam cecair yang
suhunya lebih rendah daripada suhu mendidih dengan menggunakan api sederhana
dalam tempoh yang lama.
·
Kaedah ini sesuai digunakan untuk
memasak daging yang liat, ayam dan ubi-ubian.
·
Hasil masakan adalah empuk dan mudah
dimakan.
·
Contoh masakan yang menggunakan kaedah
ini ialah rendang daging dan ketupat.
·
Zat makanan tidak hilang dengan banyak
kerana kuahnya dimakan bersama hidangan.
5. KAEDAH
MENCELUR
·
Makanan dimasukkan ke dalam air mendidih
dalam tempoh yang singkat.
·
Makanan yang dicelur tidak berminyak.
·
Contoh makanan adalah mee dan tauge.
Diharap info ini dapat membantu kawan-kawan semua.. Selamat membaca..
POSTED BY: NOOR AZILA ASIH
No comments:
Post a Comment