ASSALAMUALAIKUM...........
Zaman sekarang sukar untuk menemui kuih-kuih tradisional. Hari ini saya hendak kongsikan dengan anda semua tentang kuih tempatan iaitu
kuih abuk-abuk.
Kuih sagu, gula, kelapa dan garam sedikit. Di lipat dengan menggunakan daun pisang menambahkan kewangiannya pada kuih ini.
Bahan-bahan ( 13 biji )
- 3 cawan sagu biji.
- 2 cawan kelapa parut putih
- 3 sudu makan gula merah
- 3 sudu makan gula pasir
- secubit garam.
- 13 helai daun pisang.
- Lidi penyemat
Cara-cara
- Basuh sagu dan toskan 5 minit.
- Gaulkan sagu dengan kelapa. Tambahkan garam.
- Campurkan gula merah dengan gula pasir.
- Masukkan 2 sudu campuran sagu ke dalam calong daun pisang. Kemudian sendukkan 1/2 sudu campuran gula dan akhirnya masukkan 1 sudu campuran sagu.
- Tutup calong dan sematkan dengan lidi. Kukus kuih lebih kurang 10 minit. Siap.
POSTED BY: WAN NURUL IZZA BT. WAN MOKHTAR
No comments:
Post a Comment