Sunday, 23 December 2012

BELUT BERLADA HIJAU


ASSALAMUALAIKUM.............

Entry lepas saya dah kongsikan dengan anda semua tentang khasiat belut... Hari ini saya ingin kongsikan  dengan anda semua resepi belut berlada hijau...




BAHAN-BAHAN:

  • Belut (dibuang tulang dan potong 2 inci panjang)
  • 10 tangkai Cili Hijau (dibuang bijinya)
  • 2 ulas Bawang Putih
  • 1/3 biji Bawang Holland
  • 1/3 inci Belacan
  • ½ sudu besar Perahan Jus
  • Secukup rasa Garam
  • Secukup rasa Gula
  • Secukup rasa Lada Hitam
  • Tepung Gandum



  • LANGKAH PENYEDIAAN:



  • Cuci belut sehingga bersih, kemudian gaulkan di dalam tepung untuk membuang bau dan lendir. Biarkan selama 5-10 minit.
  • Kemudian, cuci belut dan perapkan selama 5 minit menggunakan garam dan lada hitam.
  • Panaskan minyak dalam kuali leper, masukkan belut dan masak sehingga perang kedua-dua belah.
  • Kisarkan cili hijau, bawang putih, bawang holland, belacan dan tambahkan 1/3 cawan air.
  • Kemudian, masukkan bahan kisar dan masak bersama belut sehingga sebati dan naik bau wangi.
  • Apabila bahan kisar sudah masak tambahkam perisa garam dan lada hitam, serta gula.
  • Gaulkannya sehingga sebati dan masukkan jus perahan lemon dan tutupkan api.
  • Siap untuk dihidang bersama dengan nasi dan sayur.


  • Selamat Mencuba............

    POSTED BY: WAN NURUL IZZA BT. WAN MOKHTAR

    No comments:

    Post a Comment