Sunday 23 December 2012

BELUT BERLADA HIJAU


ASSALAMUALAIKUM.............

Entry lepas saya dah kongsikan dengan anda semua tentang khasiat belut... Hari ini saya ingin kongsikan  dengan anda semua resepi belut berlada hijau...




BAHAN-BAHAN:

  • Belut (dibuang tulang dan potong 2 inci panjang)
  • 10 tangkai Cili Hijau (dibuang bijinya)
  • 2 ulas Bawang Putih
  • 1/3 biji Bawang Holland
  • 1/3 inci Belacan
  • ½ sudu besar Perahan Jus
  • Secukup rasa Garam
  • Secukup rasa Gula
  • Secukup rasa Lada Hitam
  • Tepung Gandum



  • LANGKAH PENYEDIAAN:



  • Cuci belut sehingga bersih, kemudian gaulkan di dalam tepung untuk membuang bau dan lendir. Biarkan selama 5-10 minit.
  • Kemudian, cuci belut dan perapkan selama 5 minit menggunakan garam dan lada hitam.
  • Panaskan minyak dalam kuali leper, masukkan belut dan masak sehingga perang kedua-dua belah.
  • Kisarkan cili hijau, bawang putih, bawang holland, belacan dan tambahkan 1/3 cawan air.
  • Kemudian, masukkan bahan kisar dan masak bersama belut sehingga sebati dan naik bau wangi.
  • Apabila bahan kisar sudah masak tambahkam perisa garam dan lada hitam, serta gula.
  • Gaulkannya sehingga sebati dan masukkan jus perahan lemon dan tutupkan api.
  • Siap untuk dihidang bersama dengan nasi dan sayur.


  • Selamat Mencuba............

    POSTED BY: WAN NURUL IZZA BT. WAN MOKHTAR

    No comments:

    Post a Comment