Sunday, 2 December 2012

Potongan Ayam

Assalamualaikum...........


Bertemu lagi nampaknya kita hari ni.....pagi-pagi hujan dah turun........ayam pula asyik berkokok je dari subuh tadi..

Ayam??




Hurmmmmm..........Jom kita bincangkan sedikit hal ayam ni............Tahukah anda potongan ayam yang dijual di pasaraya?? 

Mari kita tengok serba sedikit perihal potongan ayam ni.........


chickenwhole
Whole Chicken

Ayam dengan semua bahagian utuh, termasuk semua bahagian dalam perut. Terdiri dari daging putih dan gelap.


halves_single
Poultry Half
Ayam yang di bahagi setengah secara memanjang dari bahagian dada ke belakang. Di mana kedua-dua potongan mempunyai bahagian yang sama.

chicken_breast_whole_200
Breast/Dada

Keseluruhan bahagian dada ayam. Terdiri daripada daging putih sahaja

breast_quarter
Breast QuarterSecara umumnya meliputi satu suku dari daging ayam. Di potong merangkumi setengah bahagian dada, sayap, dan bahagian dari bahagian belakang.
chicken_breast_quarters
Breast Halves/Split Breast
Bahagian dada ayam yang telah dipotong secara memanjang, yang menghasilkan dua bahagian. Terdapat bahagian yang ade tulang, tanpa tulang, ade kulit dan tanpa kulit. Bahagian payudara yang lebih besar kadang-kadang dipotong setengah untuk memberikan saiz hidangan yang lebih kecil. Terdiri dari daging putih sahaja.

chicken_tenders
TenderloinPotongan otot daripada bahagian dada, yang terdapat di kedua-dua sisi tulang dada. Terletak di bahagian atas bahagian dada. Terdiri dari daging putih sahaja.
wing
Wing
Sayap ayam terdiri daripada tiga bahagian, hujung sayap, yang wingette (atau hujung sayap datar), dan drummette.

leg_quarter
Leg Quarters

Secara umumnya merangkumi kurang daripada satu perempat daripada daging ayam. Potongan ini termasuk bahagian thigh, drumstick, dan sebahagian dari bahagian belakang.

chicken_whole_leg_2
LegBahagian kaki ayam yang terdiri daripada dua bahagian, iaitu thigh dan drumstick. Terdiri dari daging gelap sahaja.
chicken_thigh_189
ThighBahagian atas kaki di atas sendi lutut yang disambungkan ke tubuh ayam. Terdiri daripada semua daging gelap.
drumstick_2
DrumstickBahagian bawah kaki di bawah sendi lutut. Terdiri daripada semua daging gelap.
giblets
Giblets/Bahagian dalamTerdiri dari leher, hati, jantung, dan hempedal.
Posted By: Wan Nurul Izza Bt. Wan Mokhtar 

No comments:

Post a Comment