ASSALAMUALAIKUM....................
Apa khabar semua............Cuti-cuti ni dapat makan ikan patin mesti bestkan?
Saya ingin kongsikan dengan anda semua tentang resepi ikan patin masak tempoyak....
BAHAN-BAHAN:
5 biji cili padi - nak pedas letak lebih
1 inci kunyit hidup
3 sudu besar tempoyak
1 bunga kantan - belah 4
Sedikit daun kesum
1 asam keping
Garam
LANGKAH PENYEDIAAN:
-Tumbuk cili padi dan kunyit.
-Masukkan air secukupnya, tempoyak dan masak bersama bahan tumbuk. -Masukkan juga bunga kantan.
-Bila dah mendidih pekat, baru masuk ikan. Jangan lama sangat sebab ikan lembut. Masukkan daun kesum.
-Sesuaikan rasa. Jika kurang masam, baru dimasukkan asam keping.
PESANAN
Petua menghilangkan hanyir dan lendir ikan patin ialah dengan melumur ikan patin dengan tepung gandum. Lagi mujarab daripada menggunakan air asam jawa @ asam limau.
POSTED BY: WAN NURUL IZZA BT. WAN MOKHTAR
No comments:
Post a Comment