Friday, 21 December 2012

SOS TIRAM


ASSALAMU’ALAKUM SEMUA………..
Pada kelas amali yang terakhir, iaitu bersamaan 20 12 2012 kami mengadakan majlis makan–makan bersama dengan pensyarah subjek Penyediaan Masakan Timur. Kami mengadakan buffet dengan menyediakan pelbagai jenis hidangan seperti hidangan perkahwinan, hari jadi, Melayu dan Cina.
Saya telah memasak hidangan untuk masakan Cina.  Antara menu yang di masak adalah pak choy with oyster sauce. Sangat sedap tau. Sayur ini menggunakan sos tiram sebagai sosnya.
Jadi, hari ni saya nak kongsi mengenai sos tiram.

Nama Inggeris: Oyster Sauce
Sos yang pekat, masin dan berperisa tiram ini kebanyakkannya dijual dalam botol, dan ada juga dalam tin. Tepung jagung memberikan kepekatan kepada teksturnya manakala caramel menyumbangkan warna coklat gelap. Sos tiram menambahkan rasa sesuatu masakan tanpa menenggelamkan rasa bahan yang lain. Ia sesuai dengan masakan daging atau sayuran. Ia digunakan sebagai perasa, dalam gorengan dan masakan lain.


DI BAWAH ADALAH Resepi ringkas yang boleh anda cuba.
Udang masak masam manis.
Bahan-bahannya:

1/2 kilo udang sederhana besar
4 biji bawang besar (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 cawan cili boh
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
1/2 cawan jus assam jawa
garam & gula secukup rasa
minyak untuk menumis

Cara-cara penyediaannya:

1. Tumiskan bawang besar & putih dengan minyak sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili boh dam masak seketika sehingga keluar minyak.
2. Masukkan sos tiram & sos tomato serta jus assam jawa tersebut. Garam & gula juga tidak dilupakan. Kacau dan rasa masin & manisnya.
3. Akhir sekali masukkan udang dan kacaukan udang dengan kuah masam manis itu sehingga sebati dan dibiarkan seketika sehingga udang masak.
4. Siap dihidangkan dan siap sedia untuk dimakan. 

Selamat mencuba.........:)

Posted by: NOOR AZILA ASIH

No comments:

Post a Comment