Wednesday 5 December 2012

petua dapur....

kita asyik masak je kan...
kadang-kadang kita tidak perasan beberapa barang dapur kita yang mungkin ada yang kotor-kotor atau rosak..
hari ini saya akan share dengan anda beberapa petua dapur...


HAPUS KESAN KUNING CAWAN
HAPUS KESAN KUNING CAWAN


Cawan dan gelas berwarna putih dan cerah kerap kali menjadi kekuningan setelah lama dipakai. Mungkin juga disebabkan oleh pembilasan yang tidak bersih dan kesan pewarna yang tidak dibasuh dengan bersih. Langkah hebat ini mampu memulihkan masalah tersebut. 
BAHAN-BAHAN:
  • Garam
  • Air suam
  • Limau nipis
CARA MEMBUAT:
1. Masukkan garam ke dalam air suam.
2. Perahkan limau nipis.
3. Rendam cawan ke dalam air suam selama 15 minit.
4. Angkat dan lapkan hingga kering.


HAPUS KESAN CILI DAN KESAN KUNYIT PADA BLENDER


Anda  boleh memasukkan dua sudu makan cuka dicampur dengan air panas ke dalam blender dan kemudian kisarkan air tersebut. Bilas dengan air panas dan keringkan.

kita sambung lagi pada esok hari ye..

ikhlas: ili suhaili ishak

No comments:

Post a Comment