Tuesday, 18 December 2012

MINT.....

daun pudina or mint 
selalu orang penah dengar dan ada juga sesetengah daripada kita selalu meletakkan daun ni dalam masakan
kenapa admin selalu gunakan pokok2 je erk???
sebenarnya admin nak menggalakkan dan nak memperkenalkan herba-herba yang mudah dan boleh kita dapat di sekeliling kita...
kalau masakan barat senang kita nak dapatkan bahan-bahannya...
contohnya bila kita pergi ke pasar raya...
herba apa nak semua ada....oregano,tyme,basil DLL
 sekarang admin nak kenalkan gerangan PUDINA...
dipersilakan...heheh



fungsi pudina ni dalam makanan kita ni sebenarnya, hendak memberi aroma dan kesegaran kepada makanan....

ni pulak contoh makanan yang gunakan daun pudina...

 



ok....ni pulak khasiat pudina untuk kesihatan kita...
makan pun boleh sihat ye kawan-kawan...
tp kena tahu caranya la wei...
chek it out....>_<

1. Sistem Pencernaan.
Daun pudina juga di gunakan dalam masakan terutamanya sebagai sajian pembuka selera. Hidangan pembuka selera selalunya lebih kepada menyihatkan. Daun pudina ni mampu mengaktifkan kalenjar air liur dan kelenjar yang menghasilkan enzim pencernaan.

2. Gangguan Pernafasan.
Jika korang ada masalah hidung tersumbat, daun pudina juga mampu mengatasainya. Daun pudina ni mampu melegakan saluran pernafasan dengan membuka laluan pernafasan pada hidung dan paru-paru.

3. Rawatan Kulit.
Korang boleh cuba buat jus pekat dari daun pudina. Letakkan sedikit je air dan kisar atau tumbuk daun pudina kemudian sapukan pada wajah untuk di jadikan masker. Cara ni dapat menghaluskan kulit muka kita dan juga boleh mengatasi masalah gatal-gatal dan masalah jerawat.

4. Rasa Mual Dan Sakit Kepala.
Aroma daun pudina yang menyegarkan mampu dijadikan sebagai ubat untuk mengatasi masalah mual dan sakit kepala. Korang boleh sapukan minyak daun pudina atau gunakan daun pudina yang segar dan hidulah bau segar yang ada padanya.

5. Kanser.
Kajian terbaru mandapati daun pudina mempunyai enzim yang mampu membantu melawan sel-sel kanser daripada terus merebak.

ikhlas: ili suhaili ishak

No comments:

Post a Comment