seperti yang dijanjikan....
hari ini saya akan berkongsi lagi dengan anda beberapa petua dapur...
moga2 petua2 ini dapat membantua anda... :-)
MENGATASI NASI LEMBIK
Masukkan dua biji telur ayam ke dalam periuk nasi. Biarkan seketika. Hasilnya nasi akan menjadi kering dengan sempurna
ULAM KEKAL RANGUP
Rendam ulam selama beberapa minit dalam air yang telah dicampurkan dengan sedikit cuka dan perahan limau nipis. Biarkan seketika barulah diangkat. Ulam tetap segar dan rangup biarpun telah lama dibeli.
SIMPAN IKAN TANPA PETI AIS
Kalau tiada peti sejuk atau kemungkinan bekalan elektrik di rumah anda terputus, ada cara untuk mengelakkan ikan menjadi busuk sekurang-kurangnya untuk tempoh sehari. Caranya dengan menggaulkan ikan itu dengan nasi sejuk dan sedikit garam. Pada keesokannya basuhlah ikan itu dan masak seperti biasa
ikhlas dari: ili suhaili ishak
No comments:
Post a Comment