ASSALAMUALAIKUM............
Pada minggu lepas saya telah belajar mengenai jenis-jenis pes untuk masakan Thailand.
Pada amali yang lepas pula saya telah membuat beberapa jenis hidangan yang menggunakan pes.
Jom kita tengok dua jenis pes yang bese digunakan dalam masakan Thailand dan cara membuatnya...
PES KARI HIJAU
Contoh pes kari hijau di pasaran. Jom buat sendiri...............
KUANTITI BAHAN-BAHAN
3g Serai
12g Cili
padi hijau
5g Bawang
merah
10g Bawang
putih
3g Lengkuas
3g Halia
5g Daun
ketumbar
5g Daun
selasih
3g
Serbuk
jintan putih
3g
Serbuk
lada sulah
3g
Serbuk
ketumbar
3g
Sos
ikan (nampla)
5g
Jus
limau nipis
3g Belacan
|
- Semua bahan di atas perlu dikisar sehingga lumat dan boleh dimasak untuk pelbagai hidangan.
Contoh Hidangan: Chicken Green Curry
Posted By: Wan Nurul Izza Bt. Wan Mokhtar
No comments:
Post a Comment