Friday, 14 December 2012

PES KARI HIJAU



ASSALAMUALAIKUM............

Pada minggu lepas saya telah belajar mengenai jenis-jenis pes untuk masakan Thailand.
Pada amali yang lepas pula saya telah membuat beberapa jenis hidangan yang menggunakan pes. 

Jom kita tengok dua jenis pes yang bese digunakan dalam masakan Thailand dan cara membuatnya...

PES KARI HIJAU

Contoh pes kari hijau di pasaran.

Jom buat sendiri...............


KUANTITI                               BAHAN-BAHAN                             
3g                                            Serai                                              
12g                                          Cili padi hijau                               
5g                                            Bawang merah                             
10g                                          Bawang putih                                
3g                                            Lengkuas                                       
3g                                            Halia                                               
5g                                            Daun ketumbar                              
5g                                            Daun selasih              
3g                                            Serbuk jintan putih     
3g                                            Serbuk lada sulah       
3g                                            Serbuk ketumbar        
3g                                            Sos ikan (nampla)       
5g                                            Jus limau nipis
3g                                            Belacan           
  • Semua bahan di atas perlu dikisar sehingga lumat dan boleh dimasak untuk pelbagai hidangan.


Contoh Hidangan: Chicken Green Curry

Posted By: Wan Nurul Izza Bt. Wan Mokhtar

No comments:

Post a Comment