Thursday, 13 December 2012

Amali 7 Set Menu India

Assalamualaikum...

Maaf terlewat memaparkan entry amali ke 7. Kesibukan yang melanda diri menyebabkan tiada ruang untuk berkata-kata. Tapi tidak mengapa perjuangan harus diteruskan. Kemuncaknya akan sampai jua.Ok mari kita tengok resepi-resepi untuk set menu India pada kali ini.


Nasi Briyani, ayam masak briyani, dalca dan pakoras with cucumber raita


NASI BRIYANI


PORSI : 2 ORANG


KUANTITI                 BAHAN                                             ALATAN
280g                            Beras basmathi                                   besen
250g                            Susu cair                                              jug penyukat
500g                            Air                                                        periuk
30g                              Minyak sapi                                         senduk
8g                                Rempah briyani                                   lesung batu
2g                                Paprika
3g                                Buah pelaga
5g                                Kayu manis
4g                                Bunga cengkih
5g                                Garam masala
8g                                Garam
10g                              Badam hiris
20g                              Gajus goreng
10g                              Bawang goreng
10g                              Daun pudina-Di tumbuk
3g                                Halia
20g                              Bawang putih-Di hiris
20g                              Bawang merah

Langkah Penyediaan:
1.      Panaskan minyak sapi di dalam periuk dan tumiskan buah pelaga, kayu manis, bunga cengkih dengan bawang merah.
2.      Masukkan bahan tumbuk, garam, garam masala, paprika dan rempah beriani
3.      Tuangkan air dan susu biarkan bahan mendidih.
4.      Masukkan beras dan biarkannya kering.
5.      Kacau nasi dan taburkan sebahagian gajus, badam dan bawang goreng. Tutup periuk dan biarkan 30 minit.


AYAM MASAK BRIYANI

PORSI : 2 ORANG

KUANTITI                 BAHAN                                             ALATAN
800g                            Paha ayam                                          landas cincang
140g                            Tomato                                                senduk            
8g                                Rempah briyani                                  periuk
30g                              Daun ketumbar                                  jug penyukat
30g                              Daun pudina                                       penapis
45g                              Minyak sapi                                        sudip
30g                              Tomato puri
10g                              Badam
15g                              Gajus
10g                              Bawang goreng
3g                                Garam
Bahan perap
15g                              Halia
20g                              Bawang putih
25g                              Cili merah
3g                                Serbuk lada hitam
Tairu
15g                              Limau
70g                              Susu cair
Bahan tumis
20g                              Bawang besar
7g                                Kayu manis
5g                                Buah pelaga
4g                                Bunga cengkih

Langkah Penyediaan:
  1. Perapkan ayam dengan bahan perapan yang telah dikisar selama satu jam.
  2. Setelah satu jam ayam diperap, panaskan kuali dan cairkan minyak sapi kemudian tumis bahan tumisan dengan menumis kayu manis , buah pelaga dan bunga cengkih terlebih dahulu. Setelah naik bau masukkan hirisan bawang besar dan tumis sehingga layu dan sedikit garing dengan menggunakan api yang perlahan.
  3. Masukkan tomato puri dan rempah briyani dan kacau sehingga sebati dan biarkan sehingga garing.
  4. Masukkan ayam, tomato, dan ketumbar, daun pudina dan sedikit air supaya ianya tidak hangit dan mempercepatkan proses memasak ayam.
  5. Kecilkan api, masukkan badam, gajus, tairu dan bawang goreng. Masak sehinga pekat.
  6. Sesuaikan rasa.

DALCA

PORSI : 2 ORANG

KUANTITI                 BAHAN                                             ALATAN
300g                            Daging                                                landas cincang
120g                            Lobak merah                                     mangkuk kecil
80g                              Terung panjang                                 pisau
70g                              Tomato                                               periuk
120g                            Kentang                                              kuali
100g                            Kacang buncis                                    senduk
200g                            Kacang dal
50g                              Rempah kari daging
500ml                          Santan
50g                              Bawang besar
35g                              Bawang putih
10g                              Halia
15g                              Kulit kayu manis
5g                                Bunga cengkih
5g                                Buah pelaga
5g                                Air asam
15g                              Garam
10ml                            Minyak
8g                                Serbuk cili
500ml                          Air

Langkah penyediaan:
1.      Rebus kacang dal dan daging sehingga keduanya masak empuk.
2.  Masukkan kentang dan lobak merah. Rebus sehingga empuk dan diikuti terung panjang, kacang buncis dan tomato.
3.    Tumis darat: panaskan minyak dalam kuali. Masukkan kayu manis, bunga cengkih, buah pelaga dan diikuti dengan bawang besar, halia dan bawang putih yang telah dikisar. Tumis sehingga naik bau.
4.  Masukkan rempah kari daging dan serbuk cili gaul rata. Masukkan air asam dan garam. Tumis sehingga ia masak dan masukkan ke dalam periuk rebusan dan sayur-sayuran. Kacau sehingga sebati.
5.    Masukkan santan yang dibancuh bersama air dan masak sehingga mendidih dan rasakan garamnya.


 PAKORAS WITH CUCUMBER RAITA

PORSI : 2 ORANG

KUANTITI                 BAHAN                                             ALATAN
Pakoras
200g                            Terung                                               pemukul (whisk)
200g                            Kentang                                             pisau
140g                             Tepung kacang kuda                       besen
3g                                 Serbuk cili                                          sudu
3g                                 Soda bikarbonat                                kuali
300ml                         Minyak                                                sudip
7g                                 Garam

Cucumber raita
25g                              Limau
130g                            susu cair
25g                              Cili hijau
250g                            Timun
60g                              Bawang putih
4g                                Jintan putih

Tairu
130g                            Susu cair
25g                              Limau nipis

Langkah penyediaan:

Menyediakan pakoras
1.    Bancuh tepung kacang kuda, serbuk cili, garam dan soda bikarbonat dengan air hingga menjadi bater sadur.
2.   Panaskan minyak dalam kuali. Celupkan sayur-sayuran dalam bater satu persatu dan goreng hingga garing. Angkat dan toskan.

Menyediakan cucumber raita
1.      Pukul tairu dengan whisk hingga licin dan pekat.
2.   Masukkan timun, bawang besar dan cili. Sesuaikan rasa dan masukkan jintan putih yang telah disangai. Sejukkan raita dalam peti sejuk. Kemudian boleh dihidangkan bersama-sama pakoras.

Menyediakan tairu
1.      Perahkan air limau nipis ke dalam susu cair.
2.      Kacau sehingga susu menjadi pekat dan berbuih











No comments:

Post a Comment