ASSALAMU'ALAIKUM
Salam sejahtera. Diharapkan anda semua sihat-sihat sahaja. Semoga anda semua memperoleh kebahagian di dalam kehidupan seharian.
Saya baru sahaja balik dari menikmati CHAR KUAY TEAW Sungai Dua. Perghhhhh memang sedap sehingga menjilat jari. Saya ni seronok bercerita tentang char kuey teaw, apa kaitannya dengan tajuk di atas. Haaaaa sudah semestinya udang yang ada di dalam char kuey teaw tersebut. Udang adalah sejenis makanan laut yang menjadi kegemaran ramai orang.
TAPI...........................
Tidak semua orang gemarkan makanan laut. Hal ini kerana, ada sesetengah orang alergi dengan makanan laut. Jangan semua orang tidak tahu makanan laut mempunyai khasiatnya yang tersendiri.
KHASIAT MAKANAN LAUT
Dalam makanan laut ini
mengandungi minyak atsiri yang sangat penting bagi tubuh. Hidangannya yang unik
menjadi nutrisi paling baik yang diperlukan oleh tubuh badan manusia. Menurut
fakta, minyak merupakan komponen terbesar kedua di makanan laut secara umum. Minyak makanan laut yang dimaksudkan bukanlah
minyak yang memudaratkan kesihatan malah memberi manfaat pada kesihatan diri
anda.
Kelebihan makanan laut untuk kesihatan anda:
§ Mengandungi omega-3 asam lemak
§ Mengandungi asam eicosapentaenoic (EPA) dan asam
docosahexaenoic (DHA) yang baik bagi tubuh
§ Mencegah osteoporosis
§ Memiliki sifat tekanan rendah, baik untuk penderita
hipertensi
§ Membantu untuk mengurangi berat badan
§ Dinasihatkan untuk memakan makanan laut sekali atau dua kali
dalam seminggu.
Antara hidangan makanan laut adalah:-
1.
Ikan Salmon
Ikan Salmon ini sangat bagus dimakan
untuk seisi keluarga kerana ia kaya dengan EPA dan DHA yang berguna
meningkatkan kecerdasan dan membantu memperbaiki konsentrasi. Malah
meningkatkan daya ingatan manusia. Ikan salmon ini juga menghindar daripada
penyakit Alzheimer di usia tua.
2. Udang
Udang pula bermanfaat untuk mencegah anemia sekaligus
berperanan untuk pembentukan sel darah marah. Udang ini mengandungi zat mineral
besi. Selain itu, udang juga memiliki kandungan lemak omega 3 dan vitamin B12
yang mempunyai banyak manfaat. Zat-zat ini berguna untuk membuat otak bertambah
pintar, awet muda serta terhindar daripada radikal bebas seperti mencegah
penggumpalan darah.
3. Cumi-cumi
HEHE...baru saya tahu ini adalah cumi cumi. Saya panggil semua spesies sotong sahaja.
Cumi-cumi adalah sejenis sotong yang
mana mengandungi protein yang cukup tinggi selain terdapat asam amino esensial
dan nonesensial. Ia juga mengandungi mineral natrium, kalium, fosfor, kalsium,
magnesium, dan selenium yang cukup tinggi. Cumi-cumi bermanfaat mengaktifkan
sel darah putih untuk membasmi tumor nombor satu.
KEBURUKAN MAKANAN LAUT
Pesakit-pesakit kencing manis atau
diabetes sudah semestinya diberitahu oleh doktor yang merawat agar mengelak
untuk memakan makanan yang mengandungi banyak kolesterol, gula, kanji,
karbohidrat dan lemak. Mengapa? Sebenarnya bukanlah 100% dilarang untuk makan
makanan tersebut, namun sekadar untuk merasa tidak lah mengapa. Apa pun
perlulah mencari makanan alternatif atau pilihan supaya kandungan gula,
kolesterol, protein dan lemak didalam darah tidak meningkat.
Tahukah anda?????
Serangan jantung
Makanan laut mengandungi banyak
kalsium, kolesterol, asid dan iodin? Pengambilan yang terlalu banyak akan
mengakibatkan peningkatan kepada paras kolesterol darah yang seterusnya akan
membawa kepada serangan jantung. Peningkatan paras kalsium atau garam di dalam
darah pula akan mengakibatkan penyakit hipertension atau darah tinggi yang mana
akhirnya boleh berlakunya stroke jika tidak dikawal. Manakala asid pula akan
menyebabkan bertambahnya asid urik didalam darah mengakibatkan penyakit gaut.
Iodin berlebihan pula boleh memberi kesan kepada kelenjar tiroid.
Pengambilan ubat-ubat moden untuk
mengawal paras kolesterol, kalsium, asid dan iodin tidaklah memberi kesan
penurunan yang berkesan jika pemkanan diambil keterlaluan. Ini kerana selain bertindak
mengurangkan paras bacaan, ubat-ubat moden ini akan memberikan kesan sampingan
kepada sistem badan yang lain seperti usus, buah pinggang, hati, hempedu dan
jantung sendiri.
Kaedah pengawalan sebaiknya ialah
melakukan pengurangan pemakanan ke atas makanan laut dan mengambil
sayur-sayuran hijau sebagai tambahan. Mungkin ada diantara anda tidak suka
memakan sayur, namun ketidakseimbangan pemakanan itulah yang menjadi penyebab
kepada penyakit anda. Maka mahu tidak mahu pun sayur-sayuran hijau perlulah
diambil sebagai membantu mengawal keseimbangan badan.
Saya berharap info ini dapat membantu anda sedikit sebanyak. Apa pun yang kita makan mestilah berpada-pada dan kawal nafsu makanan kita. Hehe pesanan untuk diri sendiri juga la.
Selamat membaca............
Posted by Noor Azila Binti Asih
No comments:
Post a Comment