Wednesday, 19 December 2012

TAHUKAH ANDA?????


ASSALAMU’ALAIKUM.
Apa khabar kawan-kawan? Berjumpa kita lagi ditajuk yang hangat hehe. Hari ini saya nak bincangkan mengenai tabiat pemakanan kita termasuk saya sendiri. Kebanyakan kita tidak mengendahkan makanan yang kita makan.
Tahukah anda?
Makanan yang kita makan terdiri daripada makanan yang berasid dan beralkali
Sistem imunisasi kita berfungsi dengan baik di bawah keadaan alkali tetapi juga memerlukan keadaan berasid. Pendek kata badan kita memerlukan keseimbangan untuk mengekalkan pH darah pada 7.4. Metabolisme keseluruhan bergantung pada keseimbangan makanan berasid dan alkali.
MENGIKUT pengamal perubatan alternatif, untuk sihat kita perlu mengambil makanan dalam pecahan 80 peratus makanan beralkali dan 20 peratus makanan berasid untuk mengekalkan kesihatan serta meningkatkan daya ketahanan badan.

Namun, yang berlaku kini adalah sebaliknya, iaitu 80 peratus makanan bersifat asid dan hanya 20 peratus makanan beralkali.

Kenapa perlu seimbangkan pemakanan makanan berasid dan alkali?

1.      Kesihatan buah pinggang, usus, sistem penghadaman dan hati
2.      Melawan penyakit seperti arthritis dan sakit jantung
3.      Mempertahankan badan dari kerosakan sel radikal bebas.
4.      Membantu memperoleh mineral dan vitamin dari makanan.
5.      Mengekalkan dan meningkatkan mobiliti sendi dan otot.
6.      Meningkatkan tahap oksigen dalam pengaliran darah
7.      Keseimbangan antara kedua-dua makanan mengawal masalah penghadaman dan pergerakan usus.
8.      Mengawal paras gula.
9.      Mengekalkan tekanan darah serta mengawal kenaikan dan penurunannya

Di sini ada contoh tabiat pemakanan yang boleh kita jadikan contoh.
Apabila makan, cuba seimbangkan makanan berasid dan alkali. Sebagai contoh, jika makan satay, makan sekali dengan timunnya. Jika makan daging, ayam, seimbangkan dengan sayurnya seperti bayam dan sebagainya.

Selamat beramal....
Posted by Noor Azila Asih

No comments:

Post a Comment