Tuesday, 11 December 2012

Pes Kari Hijau Ikan Haruan

Assalamualaikum....

Hari ini saya nak kongsikan dengan anda semua tentang satu resepi masakan Thailand yang menggunakan pes kari hijau....

PES KARI HIJAU IKAN HARUAN

    Bahan-bahan:
  • Pes kari hijau
  • 5 biji bawang merah kecil
  • 4 ulas bawang putih
  • 3 cm halia
  • 1 biji limau nipis - untuk diparut kulitnya dan diambil isinya
  • 3 cm belacan
  • 3 batang daun bawang
  • Segenggam daun selasih
  • 3 batang cili hijau
  • 14 biji cili padi hijau
  • 2 cm kunyit hidup
  • 1/2 cawan santan
  • 1/4 cawan minyak
  • 2 cawan air
  • 4 helai daun limau purut
  • 1 ekor ikan haruan - dipotong fillet
  • Gula 
  • Garam
  • Jus limau































Langkah-langkah Penyediaan:

  • Masak bahan pes kari hijau dalam minyak dan santan hingga garing dan pecah minyak.
  • Masukkan air, daun limau purut dan cili padi.
  • Biar mendidih.
  • Tambah gula, garam dan jus limau secukup rasa.
  • Masukkan ikan dan reneh hingga masak.
  • Hidangkan dengan halia dan bawang putih goreng.

Selamat Mencuba..

Posted By: Wan Nurul Izza Bt. Wan Mokhtar

No comments:

Post a Comment