ASSALAMUALAIKUM
DAN SELAMAT MALAM
kepada pembaca semua. Diharapkan anda berada dalam keadaan sihat di bawah lindungan Allah.
Hari ini saya akan meneruskan entry saya dengan topik yang baru iaitu mengenai KAEDAH MEMASAK.
Emmmm semua tahu memasak sahaja kan tetapi tak tahu perbezaannya. Apa yang kita tahu adalah kaedah menggoreng, merebus dan mengukus yang kerap kita amalkan. Jadi, di sini saya mahu cerita sedikit mengenai kaedah memasak.
Mari sama-sama kita lihat perbezaannya.
Sebelum itu, terdapat dua prinsip memasak iaitu kaedah haba kering dan kaedah haba lembap.
PRINSIP MEMASAK
HABA KERING
|
HABA LEMBAP
|
|
KAEDAH MEMASAK
|
Menggoreng
Membakar
Memanggang
|
Mengukus
Mencelur
Mereneh
Merendidih
Merebus
|
1)Kaedah
memasak makanan dengan menggunakan haba kering
Haba dipindahkan
kepada makanan melalui udara panas dalam kaedah memasak dengan haba kering.
Makanan dimasak sama ada di dalam ketuhar , gril , atau di atas bara api yang
panas. Dalam kaedah memasak dengan haba kering , makanan yang dipanaskan akan
menyebabkan protein di permukaan makanan membeku. Ini akan mengelakkan jus
makanan keluar. Apabila warna makanan bertukar keperangan , suhu hendaklah
dikurangkan supaya bahagian dalam makanan akan masak.
a) MEMBAKAR
Membakar ialah memasak makanan di
dalam ketuhar panas maenggunakan arus elektrik , gas , kerosin atau arang.
Makanan yang sesuai dibakar kek , roti , pastry dan sebagainya.
Prinsip
membakar.
1. Susun tetingkat ketuhar mengikut jenis makanan yang
hendak dimasak.
2. Panaskan ketuhar 10 minit sebelum makanan dimasak oada suhu
yang dikehendaki.
3. Tutup pintu perlahan –lahan.
4. Kurangkan suhu selepas 10-15 minit supaya makanan masak
sepenuhnya.
5. Elakkan membuka pintu ketuhar semasa makanan dibakar kerana
udara sejuk yang masuk akan menurunkan suhu.
b) MEMANGGANG
Memanggang ialah memasak makanan
dengan menggunakan haba yang sangat panas daripada elemen pemana sapi yang
terbuka atau di dalam ketuhar. Makanan yang sesuai dipanggang ialah daging ,
ikan , ayam dan sayuran berubi.
Prinsip
memanggang
1. Ketebalan potongan daging yang dipangggang hendaklah antara
2.5 cm – 7.5cm
2. Makann dilumurkan dengan minyak atau rempah untuk mencegah
makanan daripada menjadi terlalu kering.
3. Makanan boleh dibalut dengan kerajang aluminium untuk
mngekalkan jus makanan.
4. Makanan dibalikkan selalu supaya masak sama rata dan tidak
hangus.
c) MENGGORENG
Menggoreng ialah kaedah memasak makanan dalam minyak atau lemak yang telah dipanaskan. Terdapat tiga cara menggoreng, iaitu menggoreng kering, menggoreng tohor, dan menggoreng dalam minyak penuh.
OK. Rasanya cukup untuk entry kali ini mengenai kaedah memasak haba kering. Untuk entry akan datang saya akan kupas mengenai kaedah haba lembap.
Jumpa anda semua untuk entry akan datang..
Posted by: NOOR AZILA BINTI ASIH
No comments:
Post a Comment