Assalamu’alaikum………
Owhhhh aku
anak kampong…. Tiada apa-apa……………. Lagu anak kampong terngiang-ngiang di
telinga
hehe….
Huhhhh
terasa nyaman sekali berada di kampung. Sudah lama tidak pulang ke kampong,
membuatkan saya sangat merindui masakan kampung
yang dimasak oleh emak. Sebelum balik kampung macam-macam dah
rancang
nak makan. Nak makan itu nak makan ini…………
Mengada-ngada
sedikit hehe….. Paling saya teringin nak makan dan nak cari kepuasan adalah
makan nasi bersama pelbagai jenis ulam ulaman yang segar bersama samabal
belacan yang sedap. Kat Tanjong Malim asyik kena sambal belacan yang mempunyai
bau belacan yang sangat-sangat kuat huhu.
DEFINISI
ULAM
Ulam adalah sayuran
atau tumbuhan yang dimakan mentah atau sekadar dicelur iaitu direndam sekejap
di dalam air panas. Ada juga sesetengah ulam perlu direbus terlebih dahulu,
baru sedap dimakan seperti ulam
pucuk ubi.
Biasanya ulam
dijamu bersama sambal belacan, budu atau cencaluk untuk dimakan bersama nasi.
Ulam-ulaman
kaya dengan vitamin dan zat galian bukan sahaja berpotensi mengubati
penyakit-penyakit
tetapi mempunyai bahan anti-bakteria dan anti-oksidan.
ULAM????
UMPHHHHH
Dahulu, ulam
mungkin hanya terkenal di kalangan masyarakat Melayu di kampung-kampung.
Tetapi, kini hidangan ulam-ulaman semakin digemari warga kota termasuk
masyarakat bukan Melayu, malah turut menjadi antara hidangan wajib di
hotel-hotel terkemuka.
Ulam diambil
daripada pelbagai bahagian sesuatu pokok atau tumbuhan yang boleh dimakan,
antaranya pucuk, daun, biji, buah, ubi dan kadang-kadang bunganya.
Ada antara
ulam cukup popular dan mudah didapati di pasaran seperti rebung, cekur manis,
jering, petai, ulam raja dan sebagainya.
Sementara
ulam beluntas, pucuk betik, pucuk kadok dan pucuk gajus antara ulam yang sukar
dicari, malah ia juga kurang dikenali walaupun dalam masyarakat Melayu itu
sendiri.
KHASIAT ULAM
Ulam
dikatakan mempunyai banyak khasiat sebab ia dimakan secara mentah atau tidak
dimasak terlalu lama. Justeru, kandungan galian seperti mineral dan vitamin
utama iaitu kalsium, fosforus, zat besi, natrium, kalium yang terdapat dalam
ulam tidak dimusnahkan oleh haba.
Selain itu,
ulam juga dikatakan membekalkan serat yang amat diperlukan oleh sistem
penghadaman manusia. Serat memainkan peranan sebagai pengisi pada bahan buangan
dan memudahkan perkumuhan.
Antaranya,
ulam pegaga yang telah diiktiraf oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO)
sebagai herba menjana kecerdasan berfikir di kalangan kanak-kanak serta
dikatakan dapat membantu peredaran darah dan meningkatkan kesihatan kulit.
Kangkung
pula sejenis sayuran yang murah dan mudah diperoleh kerana tumbuh secara meliar
di tepi-tepi sumber air, dikatakan dapat membantu mengurangkan kesakitan
penyakit buasir, sakit kepala dan boleh digunakan untuk melebatkan rambut.
Jering pula
didapati mengandungi banyak zat, antaranya protein, lemak, karbohidrat,
kalsium, fosforus, vitamin A, B dan C. Biarpun rasanya pahit dan berbau, ia
juga dikatakan menjadi penawar kepada pesakit kencing manis.
Sementara
petai juga mempunyai khasiatnya tersendiri. Berdasarkan kajian, buah petai yang
berbintil-bintil pada papannya dikatakan mengandungi kadar protein dan lemak
yang tinggi berbanding tumbuhan hutan yang lain, iaitu sebanyak 8 peratus.
Kandungan lain yang ada dalam petai adalah karbohidrat, air, kalsium, fosforus,
zat besi, vitamin A, B1, B2 dan C.
Khasiat
petai bergantung kepada umur dan kesegaran biji petai tersebut. Buah petai yang
kecut ataupun bijinya tidak membulat, dikatakan kurang mempunyai kandungan
khasiat yang tinggi. Biji petai dikatakan berkesan merawat penyakit jantung,
kencing manis, mencuci buah pinggang dan untuk mengeluarkan cacing daripada
kanak-kanak yang kecacingan.
Disebabkan
khasiat yang terselindung, ulam-ulaman diminati ramai biarpun rasanya pahit dan
baunya busuk.
PESANAN
PENAJA:
Jadikanlah ulam
sebagai makanan wajib dalam hidangan kerana selain ia mampu membuka selera,
turut
'dijamu' khasiatnya yang tinggi tidak kira dari segi pemakanan mahupun
perubatan.
Posted by: NOOR
AZILA ASIH
No comments:
Post a Comment