Friday 21 December 2012

BAWANG PUTIH..

Bawang putih...selalu kita gunakan sebagai bahan tumisan dalam masakan..
tetapi kenalikah kita bawang putih ni???












ini adalah keratan rentas bawang putih..
semua orang mesti tahukan..
sambil-sambil kita potong tu boleh lah kita lihat dalamnya ya...

PENGGUNAAN UBAT DAN FAEDAH KESIHATAN
Bawang putih mentah,
Nilai pemakanan bagi setiap 100 g (3.5 oz)
Tenaga:                                                623 kJ (149 kcal)
karbohidrat:                                         33,06 g
- Gula:                                                 1.00g
- Serat pemakanan:                              2,1 g
lemak:                                                  0.5 g
protein:                                                6,39 g
- Beta-karotena:                                  5 μg (0%)
Thiamin (vit. B1):                                0.2 mg (17%)
Riboflavin (vit. B2):                            0,11 mg (9%)
Niasin (vit. B3):                                  0.7 mg (5%)
Asid Pantothenic (B5):                       0,596 mg (12%)
vitamin B6:                                         1,235 mg (95%)
Folat (vit. B9):                                                3 μg (1%)
vitamin C:                                           31,2 mg (38%)
kalsium:                                               181 mg (18%)
besi:                                                     1.7 mg (13%)
magnesium:                                         25 mg (7%)
fosforus:                                              153 mg (22%)
kalium:                                                401 mg (9%)
natrium:                                               17 mg (1%)
zink:                                                    1,16 mg (12%)
Mangan:                                              1,672 mg                                
Selenium:                                            14,2 μg
Peratusan adalah relatif kepada AS cadangan untuk orang dewasa.
Sumber: USDA Nutrient Database

KHASIAT BAWANG PUTIH



1. Mengurangkan risiko strok Bawang putih akan merangsang penghasilan nitric oxide pada dinding saluran darah. Ini akan membantu saluran darah untuk mengembang dan seterusnya mengawal tekanan darah dengan baik bagi mengelakkan risiko darah tinggi dan strok.

2.
 Mengurangkan risiko kanser Bawang putih kaya dengan bahan antioksidan seperti selenium yang membantu mengurangkan free radical di dalam darah. Ini akan mengurangkan risiko seseorang mendapat kanser.

3.
 Anti bakteria dan antivirus Sejenis bahan Allicin yang terkandung di dalam bawang putih ini bertindak sebagai antivirus dan antibakteria dalam memusnahkan beberapa mikrob. Jadi, ianya amat baik untuk jangkitan perut, jangkitan influenza dan sebagainya.

4. 
Antiinflamasi Kajian juga menunjukkan bawang putih mempunyai bahan antiinflamasi yang dapat membantu mengurangkan penyakit asma, mengurangkan inflamasi pada arhritis pada sendi seperti rheumatoid atau pun osteoarthritis.

5. 
Mengandungi banyak iodin Kandungan iodin yang tinggi di dalam bawang putih amat baik untuk pesakit yang menghidap hypertiroid.

6. 
Membantu sistem pencernaan Bawang putih akan merembeskan gastric acid pada lapisan perut yang akan membantu proses pencernaan di dalam saluran makanan.

7. 
Meningkatkan sistem imunisasi Ya, terdapat kajian yang mendapati bahawa pengambilan bawang putih sebanyak 2 hingga 3 biji sehari selama tiga minggu akan meningkatkan aktiviti sel darah putih untuk melawan jangkitan dan tumor.

8. 
Mengurangkan kolesterol dalam tubuh Kandungan Di-sulphide di dalam bawang putih membantu menurunkan nilai kolesterol di dalam saluran darah dan seterusnya mengurangkan risiko penyakit jantung.


IKHLAS: ILI SUHAILI BT ISHAK

No comments:

Post a Comment