Wednesday, 5 December 2012

AMALI MINGGU EENAM

NI HAO MA??
maksudnya.....apa khabar..
pada minggu ini kumpulan kami telah menyediakan masakan cina...
ini adalah pengalaman pertama kumpulan kami menyediakan masakan cina..
so tidak tahu lah rupa dan rasa makanan tu..
alhamdulilah semua makanan menjadi bentuknya cuma......
rasa makanan yang kami hidangankan mempunyai pelbagai rasa....

kami akan kongsikan bersama anda resepi yang kami berjaya hasilkan....
resepi pertama adalah......



PIE TEE
PORSI : 2 ORANG

KUANTITI                             BAHAN                                             ALATAN
Bahan kulit pie tee
60g                                          Tepung gandum                                  Mangkuk adunan
65g                                          Tepung beras                                       Pengayak
180ml                                      Air                                                       Pemukul telur
1biji                                         Telur                                                    Calung pie tee
20g                                          Garam                                                 Kuali
20g                                          Lada sulah                                           Sudu
10ml                                        Air kapur                                             Jug penyukat
5g                                            Gula   
250ml                                      Minyak masak
Bahan inti
45ml                                        Minyak masak                                     Kuali
34g                                          Bawang putih                                      Besen
300g                                        Isi udang                                             Pemarut
280g                                        Sengkuang                                          Senduk
            180g                                        Lobak merah
200g                                        Timun 
Bahan sos
80g                                          Cili hidup                                            Periuk
13g                                          Gula                                                    Pengisar
5g                                            Garam                                                 Senduk
30g                                          Sos thai                                               Besen
25g                                          Sos plum
10g                                          Cuka
125ml                                      Air
13g                                          Minyak masak
5g                                            Tepung jagung
 Langkah penyediaan:
Untuk kulit pie tee :
1.      Ayakkan tepung dan garam, masukkan lada sulah, bahan perasa dan gula.
2.      Campurkan telur dan air, gaul sebati. Pukul semuanya sehingga kembang dan berbuih.
3.      Peramkan adunan selama 20 minit.
4.      Panaskan minyak dalam kuali yang dalam.
5.      Rendam calung pie tee dalam minyak yang panas, biarkan lama sedikit supaya calung benar-benar panas.
6.      Celupkan calung pie tee dalam adunan separas ¾ dan masukkan ke dalam minyak panas seperti membuat kuih goyang atau kuih ros. Biarkan sebentar sehingga adunan agak lekang. Tolak keluar dengan lidi atau garfu.
7.      Gorengkan sehingga kekuningan. Buat sehingga habis.

Untuk inti :
1.      Panaskan minyak, tumiskan bawang putih hingga naik bau dan masukkan udang.
2.      Gorengkan sehingga udang masak.
3.      Masukkan lobak merah, sengkuang dan timun, gaul rata dan ketepikan.

Untuk sos :
1.      Masukkan semua bahan ke dalam jug pengisar kecuali bancuhan tepung jagung.
2.      Masukkan bahan kisar ke dalam periuk, masak hingga mendidih.
3.      Kecilkan api, masukkan bancuhan tepung jagung. Gaul sehingga sos pekat, tutupkan api.
4.      Hidang dengan mengisikan ke dalam kulit pie tee dan tuangkan sos ke dalamnya.



resepi kedua kami pula adalah...



CRAB MEAT AND EGG SOUP
Porsi: 2 orang

KUANTITI                 BAHAN                                                                     ALATAN
20g                              Minyak masak                                                            Periuk
            30g                              Bawang besar  - dicincang                                          Pemukul Telur
            700ml                          Stok ayam                                                                  Mangkuk
            1biji                             Telur – dipukul sehingga kembang                               Senduk
            15g                              Tepung jagung     dilarut bersama air                           Sudu
            20ml                            Air
            140g                            Isi ketam
            5g                                Garam
            5g                                Lada sulah
            10g                              Daun bawang
           
Langkah penyediaan:
1.      Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar sehingga terbit bau dan agak kekuningan.
2.      Kemudian masukkan stok ayam dan biarkan iainya mendidih.
3.      Setelah itu, masukkan isi ketam dan renehkan selama lebih kurang 8 hingga 10 minit. Perasakan dengan garam dan lada sulah secukup rasa.
4.      Perlahankan api dan masukkan telur sedikit demi sedikit sambil bahan di kacau secara satu arah sahaja.
5.      Kemudian masukkan pula bancuhan tepung jagung untuk melikatkan bahan.

resepi kami seterusnya adalah..

BEEF GREEN PEPPER

Porsi: 2 orang



KUANTITI                 BAHAN                                             ALATAN
300g                            Daging batang pinang                         Besen
120g                            Lada benggala                                     Kuali
             22g                              Bawang putih                                      Sudu
            5g                                Halia                                                    Sudip
50g                              Sos tiram
            40g                              Kicap cair
            125ml                          Air
            30g                              Tepung jagung
            30ml                            Air
            5g                                Gula
            5g                                Garam
            5g                                Lada sulah



Langkah penyediaan :
1.      Perapkan daging bersama-sama dengan gula, garam dan lada sulah selama lebih kurang 1 jam.
2.      Panaskan minyak dan gorengkan daging sebentar dengan api yang besar. Angkat dan asingkan.
3.      Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dicincang halus sehingga kekuningan, kemudian masukkan sos tiram dan kicap cair. Kacau rata.
4.      Selepas itu, masukkan daging dan lada benggala berserta daging. Kacau rata. Perasakan secukupnya dan masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkannya.

dan yang terakhir....

KUBIS GULUNG BERINTI
Porsi: 2 orang

KUANTITI                 BAHAN                                                               ALATAN
            160g                            Kubis   - dicelur, ditoskan                                           Periuk
            Inti                                                                                                                  Pengukus
            100g                            Ayam kisar                                                                  Mangkuk
            100g                            Udang - dibuang kulit, dicincang                                   Sudu
            10g                              Cendawan cina – direndam, dihiris                                Kuali
            30g                              Bawang besar  - dicincang                                          Sudip
            30g                              Lobak merah   - dipotong julienne                                         
            5g                                Daun bawang  - dihiris
            8g                                Daun saderi     - dihiris
            10g                              Tepung jagung
            5g                                Garam
            5g                                Lada sulah

            Sos
            150ml                          Stok ayam
            30g                              Bawang besar - dicincang
            160g                            Tomato            - dicincang halus
            10g                              Tepung ubi
            12g                              Cili kisar
            15g                              Marjerin
            5g                                Garam
            5g                                Lada sulah

            Hiasan
            5g                                Daun bawang

Langkah penyediaan:
1.      Campurkan semua bahan inti. Gaul rata dan perisakan.
2.      Letakkan secukupnya inti di atas daun kubis dan gulung dengan kemas. Ulang pada setiap helaian kubis. Kukus gulungan kubis.
3.      Sementara itu, sediakan sos
                                                       I.            Panaskan marjerin. Tumiskan bawang besar dan lada kisar. Masukkan stok dan tomato.
                                                    II.            Apabila mendidih, masukkan tepung ubi kayu yang dilarutkan dengan sedikit air. Sesuaikan rasanya.
Apabila sos pekat, masukkan kubis gulung. Biarkan masak sebentar. Angkat dan hidangkan.





No comments:

Post a Comment