Assalamu’alaikum
semua.
Alhamdulillah
masih diberi peluang untuk menimati anugerah Allah.
Sudah
berapa hari saya tidak muncul dengan topik-topik baru. Biasa la sibuk sebagai
pelajar tahun akhir.
Petang-petang
macam ni perut sudah terasa lapar. Al maklum la makan tengahari awal sangat
tadi.
Tiba-tiba
diri ini terbayang duduk di restoran tepi pantai sambil menikmati sotong goreng
tepung.
Perghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
memang sedap. Tapi apa kan daya kat Tanjong Malim ni mana ada pantai hehe.
Berangan jala.
Mari
kawan-kawan saya nak kongsi jenis-jenis sotong yang ada kat perairan Malaysia.
Jenis-jenis sotong yang terdapat diperairan negara kita.
Sotong
Torak
Sotong
Katak
Sotong
Cumit
Sotong
Kurita
Sotong
Mengabang
Wahhhhh
banyak jenis rupanya ya. Pelbagai jenis masakan yang kita boleh masak menggunakan
SOTONG.
TAPI TAK SEMUA SOTONG BOLEH DI MAKAN YA.
Sebelum
itu, mari sama-sama kita lihat PETUA SEBELUM MEMASAK SOTONG.
1.
PETUA MEMBUANG KULIT SOTONG
Ada beberapa petua yang digunakan untuk
membuang kulit sotong. Sotong yang hendak dibuang kulitnya hendaklah direndam
ke dalam air beras selama beberapa minit. Selepas itu, kulit sotong akan mudah
ditanggalkan. Ada juga sotong yang direndam dan diramas bersama suratkhabar
bagi mempercepatkan kulit sotong tertanggal. walaupun begitu, sotong baru lebih
sukar untuk ditanggalkan kulitnya berbanding sotong
lama.
2.
PETUA MELEMBUTKAN SOTONG YANG LIAT
Satu cara bagi melembutkan sotong yang
liat seperti sotong mabang ialah dengan merendam sotong berkenaan di dalam abu
hasil pembakaran. Kaedah ini juga selalu digunakan bagi melembutkan sotong
kering selain daripada menggunakan air panas.
3. PETUA
MENGEKALKAN KESEGARAN SOTONG
Bagi menonjolkan kesegeran sotong yang
dimasak, sotong boleh direndam beberapa minit ke dalam cuka makan. Sotong yang
direndam ke dalam cuka akan kelihatan lebih segar dan cantik selepas dimasak.
Satu lagi sotong yang saya nak tunjuk kepada anda semua..
Ini merupakan sotong kembang. Sangat enak apabila di masak sambal.
PETUA MELEMBUTKAN SOTONG KEMBANG
Asam jawa dan asam keping yang
membuatkan sotong kembang menjadi liat dan keras. Oleh itu, kita kena empukkan
sotong dahulu dan barulah masukkan salah satu asam ni jangan masukkan asam boi
sudah, nanti sambal sotong kembang jadi asam masin pulak.
SELAMAT MEMASAK SOTONG YA KAWAN-KAWAN. MASAK SEDAP-SEDAP TAU.
Posted by Noor Azila Asih
No comments:
Post a Comment