Friday 14 December 2012

AMALI 8 - MASAKAN THAILAND

ASSALAMU'ALAIKUM.

Apa khabar kawan-kawan semua. Sihat tak????
Malam-malam macam ni dah terfikir tak nak masak apa untuk hidangan tengahari besok. Sempena cuti hujung minggu mesti ibu-ibu tengah perah otak fikir resepi yang perlu dimasak esok.

Takkan asyik nak makan menu yang sama ja kan. Mesti suami bosan anak pun bosan betul tak????
Tak payah susah-susah hari ini sya nak kongsi menu yang kami masak pada amali yang terakhir ini.
Agak sedih la jugak kami sudah berada di minggu terakhir memasak untuk amali. Kami pasti pengalaman ini pasti kami rindui dan tidak dapat diperoleh di mana-mana.

Pada minggu ini kami memasak hidangan THAILAND sangat lazat hehe. Antara masakan yang kami masak adalah somtam sebagai pembuka selera, tomyam goong sebagai sup, nasi putih dimakan bersama kari kering rebung dan daging serta chicken green curry.

Amali yang terakhir ini kami isi dengan pangalaman suka suki bersama rakan-rakan dan pensyarah uhuk uhuk uhuk tetiba touching plak.

Tak mau tak mau taouching moh kita tengok resepi yang kami masak. 

RESEPI 

NASI PUTIH
(PORSI: 2 ORANG)

BAHAN-BAHAN:

KUANTITI                             BAHAN-BAHAN                             PERALATAN

150g                                        Beras                                                   Periuk
375ml                                      Air                                                       Senduk kayu
                                                                                                            Besen
                                   
PROSEDUR MEMASAK:

1.        Cuci beras sehingga bersih.
2.        Kemudian masukkan beras dan air di dalam periuk.
3.        Masak nasi dengan menggunakan api yang sederhana tanpa menutup periuk.
4.        Selepas 8 hingga 10 minit atau setelah air beras kering, barulah periuk boleh ditutup.
5.        Perlahankan api dan tunggu hingga nasi benar-benar masak.

SOMTAM
(PORSI: 2 ORANG)


BAHAN-BAHAN:

KUANTITI                 BAHAN-BAHAN                                         PERALATAN
200g                            Betik muda (diparut)                                      Mangkuk
50g                              Mangga (diparut)                                            Pisau
3g                                Kacang panjang (diracik halus)                       Landas pencincang
5g                                Daun salad                                                      Pemarut
7g                               Bunga kantan (diracik halus)                          Senduk
5g                                Cili padi (diracik halus)
5g                                Cili merah (diracik halus)


3g                                Udang kering (ditumbuk kasar)                      Pisau
10g                              Kacang tanah goreng tanpa minyak                Landas pencincang
                                    (ditumbuk kasar)                                             Lesung
30g                             Bawang besar (dimayang)                              Sudu
2g                                Daun ketumbar(dimayang)                             Mangkuk
5g                                Sos ikan                                                          
7g                                Gula  
15g                              Limau kasturi-ambil jusnya
3g                                Gula merah (ditumbuk)

PROSEDUR MEMASAK:

1.      Betik dan mangga dibuangkan kulit dan racik memanjang.
2.      Satukan sos ikan, gula dan jus limau nipis. Kacau rata.
3.      Campurkan betik, mangga, kacang panjang, tomato, cili padi, udang kering dan kacang tanah gaul hingga rata.
4.      Kiranya kurang masin boleh tambah sos garam kerana sos ikan sudah masin.
5.      Alaskan pinggan dengan daun salad, isikan somtam dan makan segera.

TOMYAM GOONG
(PORSI: 2 ORANG)


BAHAN-BAHAN

KUANTITI                             BAHAN-BAHAN                             PERALATAN           
550g                                        Stok ayam/ikan/udang                          Besen
500g                                        Udang                                                 Mangkuk
5g                                            Lengkuas                                             Sudu
3g                                            Daun limau purut                                  Pisau
60g                                          Bawang besar                                      Landas pencincang
6g                                            Serai                                                    Periuk
8g                                            Pes tomyam                                         Senduk
10g                                          Cili api                                    
30g                                          Tomato                                   
2g                                            Daun ketumbar                      
5g                                            Sos ikan                                  
10g                                          Limau nipis                            

PROSEDUR MEMASAK:

1.      Kupas kulit udang, buangkan kepala, tinggalkan ekor dan buat urat belakang udang.
2.      Kepala udang direbus untuk dijadikan stok. Setelah masak, buang kepala udang dan ambil stoknya.
3.      Masukkan serai bersama lengkuas yang diketuk dan daun limau purut ke dalam stok.
4.      Memasukkan bawang yang telah dipotong.
5.      Masukkan pes tomyam dan kacau seketika.
6.      Kemudian masukkan udang, cendawan, tomato, cili padi, sos ikan dan jus limau nipis secukupnya.
7.      Akhir sekali daun ketumbar ditaburkan, angkat dan hidangkan.


GREEN CHICKEN CURRY
(PORSI: 2 ORANG)



BAHAN-BAHAN

KUANTITI                             BAHAN-BAHAN                             PERALATAN

Bahan Pes Kari Hijau
3g                                            Serai                                                    Pisau
12g                                          Cili padi hijau                                       Landas pencincang
5g                                            Bawang merah                                     Mangkuk
10g                                          Bawang putih                                       Pengisar
3g                                            Lengkuas                                             Jug penyukat
3g                                            Halia                                                    Kuali
5g                                            Daun ketumbar                                     Sudip
5g                                            Daun selasih               
3g                                            Serbuk jintan putih     
3g                                            Serbuk lada sulah       
3g                                            Serbuk ketumbar        
3g                                            Sos ikan (nampla)       
5g                                            Jus limau nipis
3g                                            Belacan                      
5g                                            Gula perang/merah     
10ml                                        Santan                        

Bahan Kari Hijau Thai
500g                                        Ayam                                                   Pisau
1 biji                                        Tomato                                                 Landas pencincang
5g                                            Serai                                                    Mangkuk
3g                                            Daun limau purut                                  Jug penyukat
8g                                            Cili padi merah thai                               Kuali
500ml                                      Santan cair                                           Jug penyukat
100ml                                      Pati santan                  
5g                                            Daun selasih               
5g                                            Jus limau nipis            
6g                                            Sos ikan                                                                                             

PROSEDUR MEMASAK:

Untuk Pes Kari Thai:
1.      Satukan semua bahan ke dalam alat pengisar. Kisar halus hingga semua lumat.

Untuk Kari Hijau Thai:
1.        Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis pes kari hijau hingga harum, masukkan serai dan juga ayam. Gaul rata.
2.      Tuang santan cair, kacau dan tambah daun limau purut. Masukkan cili padi merah thai. Bila mendidih, tuangkan pati santan. Perasakan dengan sos ikan, jus limau nipis dan sedikit gula. Masak sekejap dengan api yang sederhana. Kacau selalu.
3.      Akhir sekali, masukkan daun selasih, kacau rata dan matikan api. Hidangkan.



KARI KERING REBUNG DAN DAGING
(porsi : 2 orang)


BAHAN-BAHAN:

KUANTITI                             BAHAN-BAHAN                             PERALATAN
300g                                        Rebung                                                Pisau
300g                                        Daging                                                            Landas pencincang
50g                                          Cili merah                                            Mangkuk
150g                                        Tomato                                               
200ml                                      Santan pekat              
30ml                                        Sos ikan                      
40ml                                        Minyak                       

Pes kari mussaman (dikisar)
70g                                          Bawang merah                       
10g                                          Bawang putih             
15g                                          Lengkuas                                
3g                                            Serai                           
15g                                          Cili kering                  
25g                                          Ketumbar                               
5g                                            Jintan putih                
8g                                            Belacan                                  

PROSEDUR M:)EMASAK:

Untuk Pes Kari Massaman:
1.        Semua bahan dikisar halus.

Untuk Kari Kering Daging Dan Rebung:
1.      Rebus rebung dan bilas dengan air sejuk. Toskannya.
2.      Rebus daging hingga empuk dan hiris nipis. Simpan air rebusan daging.
3.      Panaskan minyak dalam periuk. Masukkan pes kari mussaman, tumis sehingga naik bau.
4.      Masukkan air rebusan daging. Kacau lagi.
5.      Masukkan daging, rebung dan santan pekat. Biarkan masakan mereneh.
6.      Masukkan cili merah, tomato, sos ikan dan garam.
7.      Renehkan lagi masakan sehingga hampir pekat.
8.      Sesuaikan rasa dan angkat.

NAMPAK SEDAP KAN SELAMAT MENCUBA YA!!!!

Sebelum itu saya nak kongsi markah yang kami peroleh hasil komen dari rakan-rakan.:)


BIL
KOMEN DARIPADA UNIT 5
PENAMBAHBAIKAN
1.             
Rasa tomyam goong masin sedikit.
Perlu rasa makanan dengan betul agar rasa makanan tidak terlalu masin.
2.
Cara hiasan makanan menarik.
Perlu teruskan cara hiasan dan menambah ilmu lagi mengenai cara hiasan pada makanan.
3.
Warna kari kering rebung dan daging seperti kurang masak.
Perlu masak rempah dengan lebih lama.
4.
Warna dan persembahan keseluruhan makanan menarik.

5.
Kedudukan tomyam dan kari kering rebung dan daging salah.
Perlu peka dengan kedudukan setiap jenis makanan.
 


 Jumpa lagi kawan-kawan.

No comments:

Post a Comment