Sunday, 28 October 2012

AidUL AdhA......

sekarang semua masih dalam mood raya aidil adha..
semua orang mesti dapat banyak daging korban kan..
tahukah anda...macam mana nak dapatkan daging yang tidak keras dan liat??
salah satu caranya adalah cara kita memotong daging tersebut..


daging lembu



Tips Cara memotong Daging
  • Sebelum daging dipotong seharusnya terlebih dahulu dibuangkan lemak atau serat, selaput keras yang menempel pada daging tersebut.
  • Cara memotong daging yang tepat adalah dengan memotong arah menegak atas serat urat daging, Daging harus dipotong melintang urat, jangan ikut urat daging supaya daging nanti tidak liat dan susah untuk empuk. Caranya ialah dengan melihat jalur-jalur urat daging, kemudian letakkan arah urat-urat daging bertentangan dengan pisau dan potong.
  • Pada beberapa bahagian daging yang mempunyai lebih dari satu otot daging, misalnya mempunyai 5 otot daging. Maka setiap otot harus di buangkan dulu mengikuti selaput pembahagian setiap otot, baru kemudian daging tersebut dipotong.


dan cara lain yang admin baru tahu adalah...
lembu itu sendiri sebelum di korbankan mati dalam keadaan yang tidak stress..
anda boleh tonton cara untuk hilngkan stress lembu sebelum dikorbankan..


No comments:

Post a Comment