Sunday, 7 October 2012

MASAKAN INDIA


Hurm...
orang India ja kot yang makan...
tapi di Malaysia semua bangsa dan agama makan masakan India ni....
haaa.....jangan cakap korang x pernah makan ye...
tu kedai mamak tu....
roti canai satu.........................teh tarik tinggi ya macca....
tambah2 bila pe penang sana..
belambak kedai mamak yang sedap2...
tambah2 nasi beriani..untuk orang berani saja na......pasai kuah dia kan berlenang (kuah banyak)
so jom kita tngk ckit asal usal usul masakan india ni na..

chek it out.......................!!!!!!!

India memang terkenal dengan pengeluar rempah ratus dunia, sebab tu masakan India banyak guna rempah. Cuba kita tengok kari yang depa masak kat kedai mamak...kari dia....perh...pekat sangat kan.
Selain tu....masakan India jugak banyak guna sayur-sayuran contoh macam vadai...
kacang pun golongan sayur jugak kan..kan..kan.. sebab apa dorang banyak menggunakan sayuran...
Pasai...makanan India terpengaruh dengan masyarakat Hindu, Buddha dan juga India. Ramai dikalangan orang India yang mengamalkan vegetarian.....dorang x makan lembu..bagi dorang lembu tu dewa dorang.....
Masakan India ni banyak sebenarnya..negara diorang besar. So resepi masakan dan makanan pun berbeza ikut setiap kawasan. Kepelbagaian geografi membuatkan masakan dari India Utara, India Selatan, India Timur, India Timur Laut dan India Barat berbeza.

Ha....korang nak tau...kenapa orang India suka guna daun pisang wat alas makan????
Kalau di India Selatan, daun pisang tu dorang renjis dan digunakan sebagai sebuah pinggan untuk tujuan kebersihan dan penglihatan.



mai mai kita tengok antara contoh makanan India...












1 comment:

  1. Salam Tuan/Puan

    Saya mohon kebenaran untuk guna gambar-gambar yang cantik ini di website saya

    Johari
    www.ayamdara.com

    ReplyDelete