Hurm...
orang India ja kot
yang makan...
tapi di Malaysia
semua bangsa dan agama makan masakan India ni....
haaa.....jangan cakap
korang x pernah makan ye...
tu kedai mamak tu....
roti canai
satu.........................teh tarik tinggi ya macca....
tambah2 bila pe
penang sana..
belambak kedai mamak
yang sedap2...
tambah2 nasi
beriani..untuk orang berani saja na......pasai kuah dia kan berlenang (kuah
banyak)
so jom kita tngk ckit
asal usal usul masakan india ni na..
chek it
out.......................!!!!!!!
India memang terkenal
dengan pengeluar rempah ratus dunia, sebab tu masakan India banyak guna rempah.
Cuba kita tengok kari yang depa masak kat kedai mamak...kari
dia....perh...pekat sangat kan.
Selain tu....masakan India jugak banyak guna sayur-sayuran contoh macam vadai...
kacang pun golongan
sayur jugak kan..kan..kan.. sebab apa dorang banyak menggunakan sayuran...
Pasai...makanan India
terpengaruh dengan masyarakat Hindu, Buddha dan juga India. Ramai dikalangan
orang India yang mengamalkan vegetarian.....dorang x makan lembu..bagi dorang
lembu tu dewa dorang.....
Masakan India ni
banyak sebenarnya..negara diorang besar. So resepi masakan dan makanan pun
berbeza ikut setiap kawasan. Kepelbagaian geografi membuatkan masakan dari India Utara, India Selatan, India Timur, India Timur Laut dan India Barat
berbeza.
Ha....korang nak
tau...kenapa orang India suka guna daun pisang wat alas makan????
Kalau di India Selatan, daun pisang tu dorang renjis dan digunakan sebagai sebuah pinggan
untuk tujuan kebersihan dan penglihatan.
Salam Tuan/Puan
ReplyDeleteSaya mohon kebenaran untuk guna gambar-gambar yang cantik ini di website saya
Johari
www.ayamdara.com