Saturday, 20 October 2012

Kuih Tempatan

Rakyat Malaysia terkenal dengan budayanya yang tradisional dan tersendiri. Bukan sahaja dari segi adat, pakaian malah makanan sediri juga kaya dengan tradisinya yang tersendiri. Kuih muih manis misalnya mempunyai pelbagai jenis bentuk, rasa dan bau yang tersendiri. Kuih muih tempatan adalah kuih yang dihasilkan dengan menggunakan bahan tempatan seperti tepung beras, kelapa, gula melaka, keledek, ubi, santan, tepung pulut, pisang dan sagu.   

Sumber Kuih Tempatan
  1. Sagu
  • diperolehi daripada bahagian pokok rumbia
  • murah dan mudah diperolehi
     2.  Gula Melaka
  • Diperbuat daripada nira kelapa
  • Berwarna perang
  • Perlu diracik-racik sebelum digunakan
     3.  Kelapa
  • Digunakan untuk menyadur atau diletakkan di atas permukaan kuih
  • Untuk mendapatkan santan dan melazatkan makanan


Antara contoh kuih muih tempatan:-


Kuih lapis
Kuih Cara

Bubur pulut hitam
Buah melaka atau onde-onde





No comments:

Post a Comment