Monday, 29 October 2012

AmAli Minggu ke TiGa...

entry kali ini admin lambat skit nk post..
maklumla..tak sabar nak balik raya haji....
ok3..kita direct to the point...minggu ni admin akan share resepi untuk kuih muih yang kumpulan admin telah sediakan. 
kami telah menyediakan bubur caca dan kuih cara...sila3 la salin or print resepinya ye..




BUBUR CACA
PORSI : 2 ORANG

KUANTITI                BAHAN                                            ALATAN

Bahan Caca
215g                           Tepung beras                                      Penapis
200ml                         Air                                                      Senduk berlubang
5g                               Kapur                                                 Besen
3g                               Pewarna hijau                                    Periuk
3g                               Pewarna merah                                  Mangkuk
3g                               Pewarna kuning                                 Sudu
Bahan Kuah                                                                          Senduk
200ml                         Santan
140g                            Gula melaka
1 helai                         Daun pandan
5g                               Garam
50ml                           Air

Langkah Penyediaan:

1.      Untuk membuat caca, masukkan tepung ke dalam bekas adunan.
2.      Tuangkan air dan kapur sedikit demi sedikit dan adun hingga rata.
3.      Selepas itu, bahagikan adunan kepada tiga adunan. Masukkan pewarna hijau, kuning dan merah bagi setiap adunan tersebut.
4.      Selepas itu, tuangkan ke dalam senduk yang berlubang. Tekankan sehingga caca jatuh ke dalam periuk yang berisi air mendidih. Biarkan seketika. Angkat dan toskan.
5.      Untuk kuahnya, masukkan santan ke dalam periuk.
6.      Dengan membuka api perlahan, biarkan ia mendidih sambil memasukkan bahan-bahan kuah yang lain. Kacau rata.
7.      Selepas itu masukkan caca ke dalamnya dan kacau rata. Biarkan mendidih dan angkat.
8.      Sedia dihidangkan.



===========================================================================






Kuih cara
Porsi : 2 orang

KUANTITI                BAHAN                                            ALATAN 

150g                           Tepung gandum                                 Petitin
1 biji                           Telur                                                   Mangkuk adunan
125ml                          Santan                                                Senduk kayu
4 helai                         Daun pandan                                     Loyang
10g                              Pewarna hijau                                    Berus glis
5g                                Garam
30g                              Gula
10g                             Minyak masak
330ml                         Air


Langkah Penyediaan:

1.      Ayak tepung gandum bersama garam.
2.      Masukkan tepung gandum dan garam yang telah diayak ke dalam mangkuk adunan. Buat lubang ditengah adunan.
3.      Masukkan telur ke dalam mangkuk dan gaul sebati.
4.      Bancuh santan bersama air daun pandan dan pewarna. Masukkan separuh santan dan air ke dalam adunan tepung.
5.      Kacau adunan agar tidak bergentel. Masukkan lebihan santan dan air pandan. Pastikan adunan tidak terlalu pekat atau cair. Rehatkan adunan selama 10 hingga 15 minit.
6.      Sapu rata acuan bahulu dengan minyak masak. Panaskan acuan.
7.      Masukkan adunan ke dalam acuan dan tabur sedikit gula di atasnya.
8.      Setelah bahagian tepi kekuning-kuningan bolehlah diangkat. Ambil dua biji kuih cara dan tangkupkan ketika hendak dihidangkan.
9.      Sedia untuk dihidangkan.


No comments:

Post a Comment