Tahu tak apa itu makanan Melayu???? ataupun tahu makan jaaaa...
Meh kita bincang tentang makanan Melayu...
Makanan Melayu merupakan makanan orang Melayu yang berasal dari Malaysia, Indonesia, Singapura dan Brunei... Jangan semua tak tahu ya ini semua adalah negara serumpun...Berbalik pada masakan Melayu tadi admin nak tumpukan pada masakan Melayu kat Malaysia sahaja.. Sebab admin warganegara Malaysia tau...
Okeh kita bincang pasal ciri-ciri makanan Melayu dulu...
Makanan Melayu menggunakan rempah ratus yang banyak serta santan yang penting untuk menghasilkan makanan berlemak dan pekat. Perasa seperti belacan dan budu penting untuk menambah kesedapan. Belacan juga digunakan sebagai bahan asas bersama-sama dengan cili, bawang merah dan bawang putih untuk menghasilkan sambal. Masakan Melayu juga menggunakan lengkuas dan serai.
Hampir semua makanan Melayu dihidangkan bersama nasi iaitu makanan ruji masyarakat Melayu di Malaysia. Walaupun terdapat banyak jenis makanan dalam masakan Melayu, kebiasaannya dihidangkan sekaligus tanpa urutan seperti sajian Barat. Makanan akan dijamah secara tertib menggunakan tangan kanan....
Di sini admin nak pecahkan makanan Melayu mengikut negeri.... sedap dan lazat semua ni... kakak-kakak abang-abang adik-adik jangan meleleh air liur ya tengok gambar-gambar nihhhh
Jom Kita Tengok Sama-sama..............................................................
Negeri Kedah dan Pulau Pinang
Laksa
Terengganu
Nasi dagang
Nasi Kerabu
Johor
Mee Bandung
Melaka
Asam Pedas
No comments:
Post a Comment