Monday, 15 October 2012

MARI MEMASAK..... AMALI 2

Assalamualaikum.... 

Kali ni admin nak kongsi resepi masakan yang admin masak untuk amali kedua... agak-agak kamu semua apa yang admin masak kali ni...cepat teka 1,2,3......... okeh tak payah gaduh-gaduh siapa yang jawab dula ya..... kali ni admin masak seperti gambar di bawah...

Taraaaaaaaaaaa...........................


Dah nampak kan apa yang admin masak. Ini merupakan masakan India iaitu Tose bersama kuah dhal serta chutney kelapa.

Di sini admin kongsikan resepinya


Resepi Tose

Bahan-bahan

Bil.
Bahan-bahan
Resepi standard
1.       
Kacang urad dal
400g
2.       
Beras
200g
3.       
Nasi putih
90g
4.       
Air suam
500ml
5.       
Minyak sapi
20g
6.       
Yis mauripan
5g
7.       
Garam
10g


Langkah Penyediaan:-

1. Kulit kacang urad dal dibuang dan toskan kacang urad dal dan beras yang direndam semalaman.
2. Kisar beras dan nasi dengan 180 ml air suam hingga halus. Jika perlu tambahkan air untuk mendapatkan   
    adunan yang lembut.
3. Kacang urad dal juga dikisar dengan 300ml air suam hingga halus.
4. Campurkan adunan beras dan kacang urad dal yang dikisar untuk mendapatkan adunan yang lembut 
    seperti penkek.
5. Bancuhkan yis dengan sedikit air dan campurkan ke dalam bancuhan tadi. Tutup dan biarkan kembang 
    dua kali ganda.
6. Panaskan kuali leper dan sapukan minyak sapi. Sendukkan adunan ke atas kuali dan ratakan dengan  
    belakang senduk sehingga nipis dan bentukkan bulat.
7. Biarkan tose garing dan percikkan sedikit  minyak di bahagian atas yang mula kering. Terbalikkan tose 
    sehingga kedua-dua permukaan garing.
8. Lipat tose dan letakkan di atas daun pisang. Tose sedia dihidang bersama-sama kuah dhal dan chutni 
    kelapa.


Resepi Kuah Dhal


Bahan-bahan

Bil.
Bahan-bahan
Resepi standard
1.
Daging kambing
300g
2.
Rempah kari
30g
3.
Kacang dhal
50g
4.
Lobak merah
200g
5.
Terung
270g
6.
Ubi kentang
170g
7.
Lada merah
5g
8.
Lada hijau
5g
9.
Kacang panjang
60g
10.
Bawang besar (kisar)
100g
11.
Bawang putih (kisar)
10g
12.
Santan harmuni paket
120g
13.
Daun kari
3g
14.
Air asam jawa
90g
15.
Minyak untuk menumis
90g
16.
Garam
5g
17.
Gula
2g
18.
Halia
3g

Langkah Penyediaan

1. Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan bahan-bahan yang dikisar, daun kari serta rempah dalca 
    sehingga wangi dia atas api yang sederhana.
2. Masukkan daging dan biarkan seketika supaya daging empuk.
3. Masukkan kentang biarkan seketika, kemudian masukkan santan.
4. Masukkan lobak merah serta kacang panjang dan biarkan sehingga lembut.
5. Masukkan terung, lada serta kacang dal dan kecilkan api. Reneh sehingga sayuran itu lembut. Kacau kuah  
    dalca selalu kerana kuah dalca mudah hangit.
6. Masukkan air asam jawa ke dalam bahan reneh.
7. Reneh di atas api yang perlahan sehingga keluar minyak. Sambil itu tumis 1 ½ camca besar rempah dalca 
    menggunakan 2 camca besar minyak. Kemudian masukkan ia ke dalam kuah dalca yang sedang mereneh.
8. Sebelum angkat perasakan dengan garam halus dan gula. Sedia untuk dihidang.


Resepi Chutney Kelapa

Bahan-bahan

Bil.
Bahan-bahan
Resepi standard
1.
Kelapa parut (kisar)
50g
2.
Halia
3g
3.
Bawang putih
12g
4.
Cili kering (kisar)
10g
5.
Bawang merah
40g
6.
Biji sawi
1g
7.
Daun kari
3g
1.       
Minyak masak
15g
2.       
Asam jawa
10g
3.       
Garam
5g

Langkah Penyediaan

1. Panaskan minyak, tumiskan bawang merah, bawang putih, biji sawi daun kari.
2. Masukkan bahan kisar, tambah air sedikit. Biarkan mendidih masukkan asam jawa dan garam.


Mesti semua orang tertanya-tanya kan apa itu chutney kelapa.. Jadi, admin nak tunjuk inilah rupa sebenar Chutney Kelapa

Inilah Chutney Kelapa


SELAMAT MENCUBA SEMUA.....

No comments:

Post a Comment