Kali ni admin nak kongsi resepi masakan yang admin masak untuk amali kedua... agak-agak kamu semua apa yang admin masak kali ni...cepat teka 1,2,3......... okeh tak payah gaduh-gaduh siapa yang jawab dula ya..... kali ni admin masak seperti gambar di bawah...
Taraaaaaaaaaaa...........................
Dah nampak kan apa yang admin masak. Ini merupakan masakan India iaitu Tose bersama kuah dhal serta chutney kelapa.
Di sini admin kongsikan resepinya
Resepi Tose
Bahan-bahan
Bil.
|
Bahan-bahan
|
Resepi standard
|
1.
|
Kacang
urad dal
|
400g
|
2.
|
Beras
|
200g
|
3.
|
Nasi
putih
|
90g
|
4.
|
Air suam
|
500ml
|
5.
|
Minyak
sapi
|
20g
|
6.
|
Yis
mauripan
|
5g
|
7.
|
Garam
|
10g
|
Langkah Penyediaan:-
1. Kulit
kacang urad dal dibuang dan toskan kacang urad dal dan beras yang direndam
semalaman.
2. Kisar
beras dan nasi dengan 180 ml air suam hingga halus. Jika perlu tambahkan air
untuk mendapatkan
adunan yang lembut.
3. Kacang
urad dal juga dikisar dengan 300ml air suam hingga halus.
4. Campurkan
adunan beras dan kacang urad dal yang dikisar untuk mendapatkan adunan yang
lembut
seperti penkek.
5. Bancuhkan
yis dengan sedikit air dan campurkan ke dalam bancuhan tadi. Tutup dan biarkan
kembang
dua kali ganda.
6. Panaskan
kuali leper dan sapukan minyak sapi. Sendukkan adunan ke atas kuali dan ratakan
dengan
belakang senduk sehingga nipis dan bentukkan bulat.
7. Biarkan
tose garing dan percikkan sedikit minyak
di bahagian atas yang mula kering. Terbalikkan tose
sehingga kedua-dua
permukaan garing.
8. Lipat
tose dan letakkan di atas daun pisang. Tose sedia dihidang bersama-sama kuah
dhal dan chutni
kelapa.
Resepi Kuah Dhal
Bahan-bahan
Bil.
|
Bahan-bahan
|
Resepi
standard
|
1.
|
Daging
kambing
|
300g
|
2.
|
Rempah
kari
|
30g
|
3.
|
Kacang
dhal
|
50g
|
4.
|
Lobak
merah
|
200g
|
5.
|
Terung
|
270g
|
6.
|
Ubi
kentang
|
170g
|
7.
|
Lada
merah
|
5g
|
8.
|
Lada
hijau
|
5g
|
9.
|
Kacang
panjang
|
60g
|
10.
|
Bawang
besar (kisar)
|
100g
|
11.
|
Bawang
putih (kisar)
|
10g
|
12.
|
Santan
harmuni paket
|
120g
|
13.
|
Daun
kari
|
3g
|
14.
|
Air asam
jawa
|
90g
|
15.
|
Minyak
untuk menumis
|
90g
|
16.
|
Garam
|
5g
|
17.
|
Gula
|
2g
|
18.
|
Halia
|
3g
|
Langkah Penyediaan
1. Panaskan
minyak di dalam kuali, tumiskan bahan-bahan yang dikisar, daun kari serta
rempah dalca
sehingga wangi dia atas api yang sederhana.
2. Masukkan
daging dan biarkan seketika supaya daging empuk.
3. Masukkan
kentang biarkan seketika, kemudian masukkan santan.
4. Masukkan
lobak merah serta kacang panjang dan biarkan sehingga lembut.
5. Masukkan
terung, lada serta kacang dal dan kecilkan api. Reneh sehingga sayuran itu
lembut. Kacau kuah
dalca selalu kerana kuah dalca mudah hangit.
6. Masukkan
air asam jawa ke dalam bahan reneh.
7. Reneh
di atas api yang perlahan sehingga keluar minyak. Sambil itu tumis 1 ½ camca
besar rempah dalca
menggunakan 2 camca besar minyak. Kemudian masukkan ia ke
dalam kuah dalca yang sedang mereneh.
8. Sebelum
angkat perasakan dengan garam halus dan gula. Sedia untuk dihidang.
Resepi Chutney Kelapa
Bahan-bahan
Bil.
|
Bahan-bahan
|
Resepi
standard
|
1.
|
Kelapa
parut (kisar)
|
50g
|
2.
|
Halia
|
3g
|
3.
|
Bawang
putih
|
12g
|
4.
|
Cili kering (kisar)
|
10g
|
5.
|
Bawang
merah
|
40g
|
6.
|
Biji
sawi
|
1g
|
7.
|
Daun
kari
|
3g
|
1.
|
Minyak
masak
|
15g
|
2.
|
Asam
jawa
|
10g
|
3.
|
Garam
|
5g
|
Langkah Penyediaan
1. Panaskan
minyak, tumiskan bawang merah, bawang putih, biji sawi daun kari.
2. Masukkan
bahan kisar, tambah air sedikit. Biarkan mendidih masukkan asam jawa dan garam.
Mesti semua orang tertanya-tanya kan apa itu chutney kelapa.. Jadi, admin nak tunjuk inilah rupa sebenar Chutney Kelapa
Inilah Chutney Kelapa
SELAMAT MENCUBA SEMUA.....
No comments:
Post a Comment