Sunday, 7 October 2012

POH PIA TORD

Bahan-bahan:-


·         Kulit popia                                                      10 keping
·         Tom yam paste                                            300 g
·         Telur                                                                   1 biji
·         Bawang besar - dicincang halus                   90 g
·         Bawang putih – dicincang halus                    10 g
·         Tomyam paste                                                  1 camb
·         Daun limau                                                        2 helai
·         Daun bawang-dihiris halus                              5 g
·         Gula                                                                  ½ camt
·         Garam                                                              ¼ camt
·         Minyak masak                                              450 g


Langkah-Langkah Penyediaan:-

-Tumis bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau
-Masukkan ayam yang telah dicincang dan biarkan sehingga ¾ masak.
-Masukkan pes tom yam, garam dan gula.
-Apabila hampir masak, masukkan daun limau.
-Biarkan kuahnya sehingga menjadi kering. Sejukkan, tabur daun bawang dan gaul sehingga
rata.
-Sediakan kulit popia, masukkan inti dan gulungkan popia.
-Kemudian lekatkan popia menggunakan air atau telur putih
-Panaskan kuali dan goreng popia dalam minyak yang penuh dengan api sederhana panas.
-Sedia untuk dihidangkan bersama sos.






No comments:

Post a Comment