Bahan-bahan:-
·
Kulit popia 10
keping
·
Tom yam paste 300 g
·
Telur 1 biji
·
Bawang besar - dicincang halus 90 g
·
Bawang putih – dicincang halus 10 g
·
Tomyam paste 1 camb
·
Daun limau 2 helai
·
Daun bawang-dihiris halus 5 g
·
Gula ½ camt
·
Garam ¼ camt
·
Minyak masak 450 g
Langkah-Langkah Penyediaan:-
-Tumis
bawang putih dan bawang besar sehingga naik bau
-Masukkan
ayam yang telah dicincang dan biarkan sehingga ¾ masak.
-Masukkan
pes tom yam, garam dan gula.
-Apabila
hampir masak, masukkan daun limau.
-Biarkan
kuahnya sehingga menjadi kering. Sejukkan, tabur daun bawang dan gaul sehingga
rata.
-Sediakan kulit popia, masukkan inti dan gulungkan popia.
rata.
-Sediakan kulit popia, masukkan inti dan gulungkan popia.
-Kemudian
lekatkan popia menggunakan air atau telur putih
-Panaskan
kuali dan goreng popia dalam minyak yang penuh dengan api sederhana panas.
-Sedia untuk dihidangkan bersama sos.
-Sedia untuk dihidangkan bersama sos.
No comments:
Post a Comment