·
Kuay
Teow 300
g
·
Bawang
putih 12
g
·
Taugeh 80
g
·
Kuchai 30
g
·
Daun
ketumbar 30
g
·
Cili
merah 25
g
·
Udang 50
g
·
Lobak
masin 20
g
·
Tauhu -
digoreng dan dipotong dadu 30
g
·
Udang
kering 30
g
·
Telur 1
biji
·
Serbuk
jintan manis ½
camt
·
Serbuk
ketumbar ¼
camt
·
Air
limau 1
camt
·
Kicap
cair 2
camb
·
Sos
tiram 2
camb
·
Minyak 30
g
·
Kacang tanah-digoreng dan ditumbuk 30g
Langkah-Langkah
Penyediaan
-Goreng
tauhu dan potong kiub
-Campurkan bahan perasa seperti serbuk jintan manis, serbuk ketumbar, air limau,kicap
cair dan sos tiram
-Goreng kacang tanah dan tumbuk kasar
-Tumis bawang putih sehingga kekuningan dan masukkan udang segar.
-Ketepikan udang dan pecahkan telur, kacau sehingga masak.
-Ketepikan bahan-bahan tadi, masukkan udang kering dan goreng seketika.
-Masukkan bahan perasa dan cili merah.
-Masukkan kuey teow dan goreng sehingga garing, seterusnya masukkan tauhu dadu,
kucai, daun ketumbar, taugeh dan lobak masin.
-Campurkan bahan perasa seperti serbuk jintan manis, serbuk ketumbar, air limau,kicap
cair dan sos tiram
-Goreng kacang tanah dan tumbuk kasar
-Tumis bawang putih sehingga kekuningan dan masukkan udang segar.
-Ketepikan udang dan pecahkan telur, kacau sehingga masak.
-Ketepikan bahan-bahan tadi, masukkan udang kering dan goreng seketika.
-Masukkan bahan perasa dan cili merah.
-Masukkan kuey teow dan goreng sehingga garing, seterusnya masukkan tauhu dadu,
kucai, daun ketumbar, taugeh dan lobak masin.
-Hidangkan
kuey teow bersama kacang tanah dan hirisan limau nipis.
No comments:
Post a Comment