Sunday 25 November 2012

AMALI MINGGU KELIMA

ASSALAMUALAIKUM SEMUA..

Macam mana keadaan anda semua... Sihat?

Tengah menikmati makan malam?
Apakah hidangan makan malam anda?
Western? Ala Timur? Ala Cina? Ala India?

Wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.. Banyaknya soalan yang perlu di jawab. Adakah puan-puan, dan rakan kaum hawa runsing dengan menu yang akan dimasak? Jangan runsing di sini kami akan konsikan kepada anda beberapa resepi mudah untuk dicuba...


Mari sama-sama kita lihat.......




Nasi Tomato (Porsi : 2 orang)



Resepi nasi tomato

                                Kuantiti                               Bahan-Bahan                 Peralatan
                                Beras basmati                        300g                            Camca besar
                                Tomato                                     50g                            Besen
                                Sos tomato                               30g                            Mangkuk
                                Tomato puree                          15g                             Penapis
                                Susu cair                                  25ml                           Senduk kayu
                                Air                                          100ml                           Periuk
                                Daun pandan                           10g                             Penunu
                                Garam                                       3 g

                                Bahan tumis
                                Mentega                                  80g
                                Kulit kayu manis                     10g
                                Bunga lawang                         10g
                                Bunga cengkih                        10g
                                Buah pelaga                            10g
                                Bawang putih                          20g
                               Bawang besar                          40g

                               Hiasan
                               Daun pisang                            ½ helai

            Prosedur Memasak:

            1. Cuci beras dan rendam selama 5-10 minit, barulah ditoskan airnya.
            2. Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga naik bau.
                   - Bawang putih dan bawang besar dihiris.
                   - Panaskan mentega atau minyak sapi.
            3. Masukkan sos tomato, tomato, susu cair, air, daun pandan dan sedikit garam.
                   - Tomato dipotong dadu.
            4.Masukkan beras. Kacau sekejap dalam 1-2 minit. Kemudian, tanak sehingga masak.
            5. Hiaskan nasi dan sajikan.
                   - Taburkan nasi dengan bawang goreng.


Resepi Ayam Masak Merah

                        Kuantiti                      Bahan-Bahan                            Peralatan       

                        600g                                Ayam                                            Camca besar
                        170g                                Sos tomato                                    Landas cincang
                        150g                                Air                                                  Pisau
                        30g                                  Minyak masak                             Mangkuk kecil
                        10g                                  Bawang putih                               Mesin pengisar
                        15g                                  Cili kering                                     Sudip
                        3g                                    Halia                                              Kuali
                        70g                                  Bawang merah                             Senduk kayu
                        5g                                    Serai
                        15g                                  Kacang pis
                        60g                                 Bawang besar
                        
                        Bahan Tumis
                        3g                                Kulit kayu manis
                        2g                                Bunga lawang
                        2g                                Buah pelaga


            Prosedur Memasak:

Menyediakan ayam
1.      Panggang atau goreng ayam hingga separuh masak.
-          Ayam dipotong dan dibuang kulit. Kemudian dilumur dengan garam dan kunyit.

Menyediakan kuah
1.  Panaskan minyak dan masukkan bahan penumis, bahan kisar dan serai. Tuang    air dan sos tomato, kacau rata.
-          Bawang putih, cili kering, halia dan bawang merah dikisar.
-          Tumis hingga berwarna keemasan.
2. Masukkan ayam dan kacang pis, kacau rata sehingga masak.
3. Masukkan bawang besar, kacau. Sesuaikan rasa dan angkat.
-      Bawang besar dipotong bulat.
4. Hiaskan dengan cili merah dan daun bawang.  
           -      Daun bawang dihiris.





Resepi Acar Rampai


                        Kuantiti                      Bahan-Bahan                          Peralatan  
     

                        80g                                 Timun                                      Landas cincang

                        70g                                 Lobak                                        Pisau

                        20g                                 Cili merah                               Mangkuk adunan
                        20g                                 Cili hijau                                  Kuali
                        50g                                 Bawang besar                         Senduk kayu
                        20g                                 Bawang putih 
                        3g                                   Halia   
                        5g                                   Biji sawi         
                        30g                                Bijan   
                        5g                                  Serbuk kunyit 
                        30g                                Cuka   
                        3g                                  Garam         
                        30g                                Minyak           

            Prosedur Memasak:

            Menyediakan acar

1.Panaskan 3 sudu besar minyak masak. Masukkan biji sawi, biarkan satu minit sambil dikacau.
2. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia. Masukkan cili, serbuk kunyit  dan cuka, kacau.
3. Kemudian masukkan timun dan lobak. Kacau dan perasakan dengan garam, gula dan masukkan bijan.Gaul sebati seketika.
-          Timun dibuang bahagian tengahnya dan potong memanjang.
-          Lobak, cili merah dan cili hijau  dan potong memanjang.
-          Bijan digoreng seketika
4. Angkat dan hidangkan. 

Ini pula resepi untuk pembuka selera iaitu rojak buah

Rojak Buah



                        Kuantiti                      Bahan-Bahan                          Peralatan       
               Bahan Kuah             
               15g                              Cili kering                               Landas cincang
               2g                                Belacan bakar                        Pisau
               5g                                Limau nipis                             Mangkuk kecil
               50g                              Kacang tanah                          Mesin pengisar
               60g                              Asam jawa                               Senduk kayu
               100g                            Gula melaka                            Periuk
               15g                              Petis   
               10g                              Bijan   
               3g                                Garam
              
               Bahan Rojak
               130g                            Timun                         
               350g                            Sengkuang                 
               200g                            Nanas                        
               100g                            Mangga muda            
              
               Hiasan
               Daun pisang                ½ helai


Prosedur Memasak:

            Menyedia kuah
1. Kisarkan cili kering dan belacan.
      -     Cili kering dan belacan perlu digoreng seketika dengan sedikit minyak.
    2. Tumis cili kisar seketika, kemudian masukkan gula melaka.
             -     Gula melaka dicincang.
    3. Masukkan jus limau, air asam jawa, garam dan petis.
       4. Masak sehingga pekat.


Menyedia rojak

1. Timun, sengkuang dan nanas dipotong kiub besar manakala mangga muda dihiris.
2. Campurkan semua sayur-sayuran dan buah-buahan kemudian digaul rata sekiranya terus dihidangkan.
3. Hidangkannya dengan kacang tanah dan bijan.
            -      Alas pinggan hidang dengan daun pisang.
           -      Bijan digoreng tanpa minyak.




Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment