ASSALAMUALAIKUM SEMUA..
Macam mana keadaan anda semua... Sihat?
Tengah menikmati makan malam?
Apakah hidangan makan malam anda?
Western? Ala Timur? Ala Cina? Ala India?
Wahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.. Banyaknya soalan yang perlu di jawab. Adakah puan-puan, dan rakan kaum hawa runsing dengan menu yang akan dimasak? Jangan runsing di sini kami akan konsikan kepada anda beberapa resepi mudah untuk dicuba...
Mari sama-sama kita lihat.......
Nasi Tomato (Porsi : 2 orang)
Resepi nasi tomato
Kuantiti Bahan-Bahan Peralatan
Beras
basmati 300g Camca
besar
Tomato 50g Besen
Sos tomato 30g Mangkuk
Tomato puree 15g Penapis
Susu cair 25ml Senduk
kayu
Air 100ml Periuk
Daun pandan 10g Penunu
Garam 3 g
Bahan tumis
Mentega 80g
Kulit kayu manis 10g
Bunga lawang 10g
Bunga cengkih 10g
Buah pelaga 10g
Bawang putih 20g
Bawang besar 40g
Hiasan
Daun pisang ½ helai
Prosedur
Memasak:
1. Cuci beras dan rendam selama 5-10
minit, barulah ditoskan airnya.
2. Tumiskan bahan-bahan tumis
sehingga naik bau.
- Bawang putih dan bawang
besar dihiris.
- Panaskan mentega atau
minyak sapi.
3. Masukkan sos tomato, tomato, susu
cair, air, daun pandan dan sedikit garam.
- Tomato dipotong dadu.
4.Masukkan beras. Kacau sekejap
dalam 1-2 minit. Kemudian, tanak sehingga masak.
5. Hiaskan nasi dan sajikan.
- Taburkan nasi dengan bawang
goreng.
Resepi Ayam Masak Merah
Kuantiti Bahan-Bahan Peralatan
600g Ayam Camca
besar
170g Sos tomato Landas cincang
150g Air Pisau
30g Minyak masak Mangkuk kecil
10g Bawang putih Mesin pengisar
15g Cili kering Sudip
3g Halia Kuali
70g Bawang merah Senduk kayu
5g Serai
15g Kacang pis
60g Bawang besar
Bahan Tumis
3g Kulit kayu manis
2g Bunga lawang
2g Buah pelaga
Prosedur
Memasak:
Menyediakan ayam
1. Panggang
atau goreng ayam hingga separuh masak.
-
Ayam dipotong dan
dibuang kulit. Kemudian dilumur dengan garam dan kunyit.
Menyediakan kuah
1.
Panaskan minyak dan masukkan bahan
penumis, bahan kisar dan serai. Tuang air
dan sos tomato, kacau rata.
-
Bawang putih, cili
kering, halia dan bawang merah dikisar.
-
Tumis hingga berwarna
keemasan.
2. Masukkan ayam
dan kacang pis, kacau rata sehingga masak.
3. Masukkan
bawang besar, kacau. Sesuaikan rasa dan angkat.
-
Bawang besar dipotong bulat.
4.
Hiaskan dengan cili merah dan daun bawang.
- Daun
bawang dihiris.
Resepi Acar Rampai
Kuantiti Bahan-Bahan Peralatan
80g Timun Landas
cincang
70g Lobak Pisau
20g Cili merah Mangkuk
adunan
20g Cili hijau Kuali
50g Bawang besar Senduk kayu
20g Bawang putih
3g Halia
5g Biji sawi
30g Bijan
5g Serbuk kunyit
30g Cuka
3g Garam
30g Minyak
Prosedur Memasak:
Menyediakan acar
1.Panaskan
3 sudu besar minyak masak. Masukkan biji sawi, biarkan satu minit sambil
dikacau.
2.
Tumis bawang besar, bawang putih dan halia. Masukkan cili, serbuk kunyit dan
cuka, kacau.
3.
Kemudian masukkan timun dan lobak. Kacau dan perasakan dengan garam, gula
dan masukkan bijan.Gaul sebati seketika.
-
Timun dibuang bahagian
tengahnya dan potong memanjang.
-
Lobak, cili merah dan
cili hijau dan potong memanjang.
-
Bijan digoreng seketika
4. Angkat dan
hidangkan.
Ini pula resepi untuk pembuka selera iaitu rojak buah
Rojak Buah
Kuantiti
Bahan-Bahan Peralatan
Bahan Kuah
15g Cili kering Landas
cincang
2g Belacan
bakar Pisau
5g Limau nipis Mangkuk
kecil
50g Kacang tanah Mesin
pengisar
60g Asam jawa Senduk
kayu
100g Gula melaka Periuk
15g Petis
10g Bijan
3g Garam
Bahan Rojak
130g Timun
350g Sengkuang
200g Nanas
100g Mangga muda
Hiasan
Daun pisang ½ helai
Prosedur
Memasak:
Menyedia
kuah
1. Kisarkan cili kering dan belacan.
- Cili kering dan belacan perlu
digoreng seketika dengan sedikit minyak.
2. Tumis cili kisar seketika, kemudian
masukkan gula melaka.
- Gula
melaka dicincang.
3. Masukkan jus limau, air asam jawa, garam
dan petis.
4.
Masak sehingga pekat.
Menyedia rojak
1.
Timun, sengkuang dan nanas dipotong kiub besar manakala mangga muda dihiris.
2.
Campurkan semua sayur-sayuran dan buah-buahan kemudian digaul rata sekiranya terus
dihidangkan.
3.
Hidangkannya dengan kacang tanah dan bijan.
- Alas
pinggan hidang dengan daun pisang.
- Bijan digoreng tanpa minyak.
Selamat Mencuba...
No comments:
Post a Comment