Monday, 12 November 2012

Kuih Savouri

Assalamualaikum................
Hai berjumpa lagi untuk menu kuih savouri minggu ni. Pada minggu ini, admin nak kongsikan dua jenis resepi pasal kuih savouri ni...anda tahu ke apa tu kuih savouri?.

Kuih savouri - merupakan kuih yang yang mempunyai rasa selain dari rasa manis. Senang cerita kuih pedas.

Baiklah kita teruskan kepada resepi kita yang pertama iaitu...........................



Pulut Panggang 


PORSI : 2 ORANG

KUANTITI                 BAHAN                                           
Pulut:

300g                            Beras pulut                 
250ml                          Santan cair                 
3g                                Garam                        
1 helai                          Daun pisang               

Serunding ikan:

350g                            Ikan kembung                        
125ml                          Santan pekat              
10g                              Garam                        
5g                                Gula                           
5 biji                            Bawang merah           
20g                              Bawang putih             
6g                                Lengkuas                    
65g                              Serai                           
10g                              Kunyit hidup              
10g                              Cili merah                   
10g                              Ketumbar biji             
5g                                Jintan manis   
40g                              minyak masak

Langkah-langkah penyediaan pulut panggang:

Untuk pulut:
  • Rendam pulut semalaman. Kemudian toskan pulut dan letakkan di dalam loyang. Ratakan kemudian kukus selama 30 minit. Bancuh garam dengan santan cair, tuangkan ke dalam pulut tadi dan kukus selama 15 minit atau sehingga pulut masak. Gaul rata, angkat dan sejukkan.



Untuk serunding ikan:
  • Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga harum
  • Masukkan pati pati santan tadi dan tambahkan garam dan gula secukupnya. Masak dengan api perlahan hingga kering tetapi masih lembap. Angkat dan sejukkan

Untuk pulut panggang:
  • Siapkan daun pisang , lap bersih dan layurkan. Potong lebih kurang 5 x 8 inci. Sudukan lebih kurang 2 sudu besar pulut. Ratakan dan lepekan sedikit. Letak serunding ikan sepanjang pulut tadi.
  • Bentukkan menggunakan daun pisang hingga pulut menutupi serunding. Kemaskan dan semat dengan lidi tajam kiri dan kanan atau guna stapler. Buat hingga siap dan panggang hingga sedikit garing.



Bagi resepi kedua adalah..........................

Talam Berlauk 


PORSI : 2 ORANG

KUANTITI                 BAHAN                                           

Bahan talam

160g                            Tepung gandum                                
25g                              Tepung jagung                                   
750g                            Santan                                                
10g                              Garam                                                            
1biji                             Telur   

Bahan Inti

200g                            Daging kisar                           
240g                            Ubi kentang               
40g                              Bawang besar             
20g                              Rempah kari daging   
140g                            Lobak merah              
15g                              Garam                                    
50g                              Minyak masak            
50g                              Daun sup                    
30g                              Daun bawang             
30g                              Bawang goreng          
20g                              Cili merah                   
55g                              Sos tomato                 
55g                              Sos cili                        


Langkah Penyediaan:

Untuk talam:
  • Campurkan semua bahan dalm satu bekas, kacau dan tapis. Panaskan kukusan.
  • Sapu rata Loyang dengan minyak masak.
  •  Tuang adunan ke dalam Loyang dan kukus selama ½ jam.
  •  Keluarkan Loyang dari kukusan dan biarkan sejuk.



Untuk inti:
  • Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar.
  • Masukkan rempah kari dan masak hingga wangi.
  • Masukkan daging dan kentang. Kemudian kacau rata
  • Biarkan sehingga semuanya empuk.
  • Sapukan sos cili dan sos tomato di atas talam, taburkan inti, daun sup, daun bawang dan bawang goreng.






No comments:

Post a Comment