Saturday 17 November 2012

kenduri kendara....

hujung2 tahun ni dan cuti sekolah ramai sangat yang mengadakan majlis perkahwinan
semalam sahabt sy melangsungkan majlis perkahwinan...
rumhnya di baling kedah...jauh sungguh p'jalanannya..
apa yang menariknya di rumh sahabat saya ni...
makanan dan lauk pauk yang dihidangkan
tempat lain x kan jumpa hanya di kenduri2 di kedah saja kita akan jumpa...
makanan apa  ye...
pa lagi....GULAI BATANG PISANG la..
sedap oooooo
tapi kan,,,susah untuk menyediakan lauk ni...
xkena cara dan bahan,gulai ini akan jadi warna hitam...
upss...gulai tu apa???
gulai tu kari...

batang pisang ni pon bukannya pisang yang kita boleh tebang sesuka hati kat rumah kita tu...
pisang ni kn cari dalam hutan....

ini la rupanya batang pisang tu,,kn ambil yang umbut dalam saje ye..

jom kita try test masak...




RESEPI GULAI BATANG PISANG

Bahan-bahan ( 4 org )

  • 500 g umbut batang pisang (isi yang paling dalam.Potong 1/2 jengkal)
  • 1 kg tulang lembu yang ada daging (potong kecil)
  • 2 paket serbuk kari daging
  • 500 ml santan
  • 1 tangkai daun kari
  • 2 batang kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 4 ulas bawang merah (kisar halus)
  • 6 ulas bawang putih (kisar halus)
  • 1 inci halia (kisar halus)
  • 2 sudu besar cili boh
  • Sedikit air asam jawa
  • Minyak utk menumis
  • 1 gelas air
  • Garam, gula dan MSG secukupnya

Cara-cara

  1. Panaskan Minyak.Tumiskan bahan kisar dengan daun kari, kulit kayu manis, bunga lawang hingga wangi.Bancuh rempah kari dengan air dan cili boh.Masukkan kedalam bahan yang telah ditumis tadi dan masakkan hingga rempah pecah minyak.
  2. Masukkan santan dan kecilkan api.Masukkan pula tulang dan batang pisang.Biarkan mendidih dan batang pisang empuk.Tambahkan air asam, garam, gula dan MSG secukupnya.Masak sebentar.Siap utk dihidang.



nilah rupanya gulai batang pisang itu......dapdapdap.
post by: ili suhaili ishak


No comments:

Post a Comment