Hari ini sudah masuk 19 November 2012 bersamaan hari Isnin... Cepat masa berlalu, saya sudah mahu berangkat pulang ke Tanjung Malim meneruskan sisa-sisa pengajian yang akan tamat tidak lama lagi...
Sambil-sambil bergolek-golek di atas sofa sebelum memasak makanan tengahari, di dalam hati terdetik ' SUSU...... SUSU.... SUSU.... SUSU....' HUHHHHHH saya tak minum susu jadi, apa yang patut saya lakukan sebagai pengganti susu iaitu sumber kalsium dalam badan saya...
Sambil berfikir-berfikir persoalan itu, apa lagi zaman semakin canggih ayuh kita google segala maklumat tersebut.....
APA ITU KALSIUM????
Kalsium adalah mineral yang terbanyak terdapat dalam badan kita iaitu lebih daripada 90% bahan keras dalam tulang dan gigi. Ia diperlukan untuk pembentukan dan bagi mengekalkan tulang yang kuat serta gigi yang sihat. Ia juga untuk pembekuan darah, penghantaran gerakbalas saraf, dan kontraksi otot. Peranan penting kalsium ialah mencegah penyakit osteoporasis.
MAKANAN PENGGANTI SUSU
1.Sayur Hijau
Sayuran yang memiliki warna hijau gelap seperti bayam mengandung banyak kalsium, vitamin dan mineral lainnya. Semua bahan tersebut sangat baik untuk memenuhi keperluan nutrisi Anda. Salad bayam yang disajikan bersama sayuran berdaun hijau lainnya akan memberikan mineral yang diperlukan tubuh anda.
Sayuran yang memiliki warna hijau gelap seperti bayam mengandung banyak kalsium, vitamin dan mineral lainnya. Semua bahan tersebut sangat baik untuk memenuhi keperluan nutrisi Anda. Salad bayam yang disajikan bersama sayuran berdaun hijau lainnya akan memberikan mineral yang diperlukan tubuh anda.
2. Jus limau
Sebaik-baiknya minum jus limau setiap hari sama ada sebelah pagi atau petang.
3. Kekacang.
Makan sayur-sayuran jenis kacang tiga atau empat kali seminggu. Kacang soya juga dikatakan mempunyai kandungan kalsium dan protein yang tinggi.
Kacang hazel dan badam juga mempunyai kalsium yang tinggi. Sebaik-baiknya makan bahan itu seminggu sekali.
4. Buah-buahan.
Kacang hazel dan badam juga mempunyai kalsium yang tinggi. Sebaik-baiknya makan bahan itu seminggu sekali.
4. Buah-buahan.
Jadikan amalan memakan buah ara dan perun hampir setiap hari.
5. Ikan sardin dan salmon.
5. Ikan sardin dan salmon.
Kedua-dua jenis ikan ini amat sesuai untuk dimakan, terutama salmon yang kaya dengan vitamin D.
6. Dadih atau tairu
6. Dadih atau tairu
Boleh diambil sesekali dalam menu makanan.
7. Keju
7. Keju
Sesekali makan keju dan roti untuk bersarapan.
Posted By: Noor Azila Binti Asih
No comments:
Post a Comment