Apakah yang anda perlu tahu tentang bater?
- Bater adalah campuran tepung dan cecair seperti air, susu dan santan.
- Berasal dari perkataan Perancis iaitu Buttre = pukulan
- Biasanya telur dan lemak dicampurkan ke dalam bater untuk memperbaiki rasa dan menambahkan khasiat.
Terdapat dua jenis bater:-
- Bater cair - konsistensinya adalah berkrim dan cair.
- dikenali sebagai bater penkek dan lempeng.
- merebak dengan cepat sebagai lapisan nipis jika dituang.
Contoh kuih bater cair
2. Bater pekat - konsistensinya adalah berkrim dan pekat.
- boleh digunakan untuk menyadur makanan.
Contoh kuih bater pekat
Sukatan asas bater
Langkah-langkah membuat bater |
sumber rujukan: http://www.slideshare.net/cikgusidah/bab-8-bater-ting-1-ert
Posted by: Wan Nurul Izza Wan Mokhtar.
No comments:
Post a Comment