Thursday, 8 November 2012

Bater

Apakah yang anda perlu tahu tentang bater?
  • Bater adalah campuran tepung dan cecair seperti air, susu dan santan.
  • Berasal dari perkataan Perancis iaitu  Buttre = pukulan 
  • Biasanya telur dan lemak dicampurkan ke dalam bater untuk memperbaiki rasa dan menambahkan khasiat.
Terdapat dua jenis bater:-

  1. Bater cair - konsistensinya adalah berkrim dan cair.
                         - dikenali sebagai bater penkek dan lempeng.

                         - merebak dengan cepat sebagai lapisan nipis jika dituang. 

Contoh kuih bater cair






2. Bater pekat - konsistensinya adalah berkrim dan pekat. 
                       - boleh digunakan untuk menyadur makanan.

Contoh kuih bater pekat
                                


Sukatan asas bater 
Langkah-langkah membuat bater 

                         http://www.slideshare.net/hawanaqiah/bater

Posted by: Wan Nurul Izza Wan Mokhtar. 

No comments:

Post a Comment