Laksam Terengganu.. |
- BAHAN UNTUK LAKSAM :
- 2 cawan tepung beras
- 2 cawan tepung gandum
- air secukupnya
- sedikit garam
- BAHAN UNTUK KUAH LAKSAM :
- 1 kg ikan selayang @ sardin
- 4 1/2 cawan santan pekat
- 15 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 1 batang serai
- 2 keping asam gelugur
- 1/2 sudu makan serbuk lada hitam
- garam secukupnya
- BAHAN UNTUK SAMBAL :
- sedikit cili padi
- 4 tangkai cili kering
- sedikit cuka
- sedikit gula melaka
- garam
- gula
- BAHAN UNTUK HIASAN :
- 1 batang bunga kantan - dihiris
- 4 batang kacang panjang - dihiris
- sedikit kobis - dihiris
- dua tangkai daun kesum - dihiris
- sedikit taugeh
Untuk membuat laksam :
- Panaskan periuk pengukus.
- Gaulkan semua bahan-bahan.
- Sapukan tudung periuk/loyang dengan sedikit minyak masak untuk mengelakkan dari melekat.
- Tuangkan adunan di atas tudung periuk,pastikan tidak terlalu nipis atau tebal.
- Masukkan dalam periuk pengukus dan kukus sampai masak,lebih kurang 4 minit. Biarkan ianya sejuk terlebih dahulu.
- Gulungkan adunan dan potong kecil secara membulat.
- Ulangi langkah 2- 5 sehingga adunan habis.
Untuk membuat kuah laksam :
- Ikan direbus terlebih dahulu,kemudian asingkan isi ikan dengan tulang ikan.
- Masukkan isi ikan,halia,bawang putih,bawang merah dan lada hitam bersama air secukupnya ke dalam mesin pengisar. Kisarkan hingga sebati.
- Kemudian,masukkan bahan dikisar tadi ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain.
- Masak sehingga kuah menjadi agak pekat.
Untuk membuat sambal :
- Kisarkan kesemua bahan dalam mesin pengisar.
Untuk hidangan :
- Masukkan sedikit laksam yang telah dipotong ke dalam mangkuk.
- Masukkan ulam yang telah dihiris diikuti dengan sedikit sambal dan tuangkan kuahnya.
- Siap untuk dihidang..
No comments:
Post a Comment