Tuesday 13 November 2012

Laksam Terengganu

Mari kita tengok resepi laksam Terengganu yang semestinya disukai ramai.....Bak kata orang sekali makan, mesti nak tambah....



Laksam Terengganu..


  • BAHAN UNTUK LAKSAM :
  • 2 cawan tepung beras
  • 2 cawan tepung gandum
  • air secukupnya
  • sedikit garam
  • BAHAN UNTUK KUAH LAKSAM :
  • 1 kg ikan selayang @ sardin
  • 4 1/2 cawan santan pekat
  • 15 biji bawang merah
  • 5 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • 1 batang serai
  • 2 keping asam gelugur
  • 1/2 sudu makan serbuk lada hitam
  • garam secukupnya
  • BAHAN UNTUK SAMBAL :
  • sedikit cili padi
  • 4 tangkai cili kering
  • sedikit cuka
  • sedikit gula melaka
  • garam
  • gula
  • BAHAN UNTUK HIASAN :
  • 1 batang bunga kantan - dihiris
  • 4 batang kacang panjang - dihiris
  • sedikit kobis - dihiris
  • dua tangkai daun kesum - dihiris
  • sedikit taugeh

Untuk membuat laksam :
  1. Panaskan periuk pengukus.
  2. Gaulkan semua bahan-bahan.
  3. Sapukan tudung periuk/loyang dengan sedikit minyak masak untuk mengelakkan dari melekat.
  4. Tuangkan adunan di atas tudung periuk,pastikan tidak terlalu nipis atau tebal.
  5. Masukkan dalam periuk pengukus dan kukus sampai masak,lebih kurang 4 minit. Biarkan ianya sejuk terlebih dahulu.
  6. Gulungkan adunan dan potong kecil secara membulat.
  7. Ulangi langkah 2- 5 sehingga adunan habis.
Untuk membuat kuah laksam :
  1. Ikan direbus terlebih dahulu,kemudian asingkan isi ikan dengan tulang ikan.
  2. Masukkan isi ikan,halia,bawang putih,bawang merah dan lada hitam bersama air secukupnya ke dalam mesin pengisar. Kisarkan hingga sebati.
  3. Kemudian,masukkan bahan dikisar tadi ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain.
  4. Masak sehingga kuah menjadi agak pekat.
Untuk membuat sambal :

  1. Kisarkan kesemua bahan dalam mesin pengisar.
Untuk hidangan :
  1. Masukkan sedikit laksam yang telah dipotong ke dalam mangkuk.
  2. Masukkan ulam yang telah dihiris diikuti dengan sedikit sambal dan tuangkan kuahnya.
  3. Siap untuk dihidang..
Posted By: Wan Nurul Izza Bt. Wan Mokhtar.

No comments:

Post a Comment