Assalamualaikum............
Hujan rahmat dipagi ini........semoga kita semua diberkati.......
Ok kita sambung lagi hari ini dengan menu tradisi Terengganu..........hehe mentang-mentang orang Terengganu asyik post makanan Terengganu yer........
Pernahkah anda mendengar tentang Rojak Kateh?. Rojak kateh hanya terdapat di Terengganu dan agak sukar di dapati di negeri lain. Ia sedap dimakan sahaja ratoh atau dimakan dengan nasi.
Menurut Wikipedia Melayu, ensiklopedia bebas, rojak kateh merupakan sejenis makanan traditional yang terkenal di Terengganu dan Kelantan. Ia merupakan urat keting lembu/kerbau yang direbus selama beberapa jam. Rebusan ini akan menyingkirkan semua lemak yang akan timbul dibahagian atas, meninggalkan bahagian urat yang bebas lemak sepenuhnya.
Urat ini kemudiannya akan diambil dan dipotong kepada bahagian-bahagian kecil sebelum dimasak bersama air cuka berlada. Pada kebiasaannya, ia lebih banyak dibuat pada Hari Raya Aidiladha kerana mudah mendapat kaki dari lembu korban.
Kaki lembu Mari kita tengok resepinya pula.... |
Rojak Kateh
Bahan-bahannya• 1/2 kilo kaki lembu di bakar/lidah lembu kalau nak sedap
• 1 senduk kecil lada giling
• 2 senduk kecil cuka makan
• Segenggam asam jawa
• 1 keping gula nisan'/gula anau/gula Melaka/gula perang
• Sedikit garam & gula
Cara penyediaan
Kaki lembu di rebus hingga betul-betul empuk. Setelah empuk, tos dan ketepikan. Kalau boleh potong dadu supaya mudah nak mengunyah.
Kaki lembu yang telah diambil isinya (dikikis). |
*Boleh juga menggunakan kaki lembu, kambing atau kerbau.
Selamat mencuba..
Posted by: Wan Nurul Izza Bt. Wan Mokhtar
No comments:
Post a Comment