Thursday 15 November 2012

minum la pulak...

KITA NI ASYIK MAKAN JA KAN...HEHEHHE
kita minum la pulak...
selalu p kedai kita mintak air yang biasa ada..
contohnya, sirap limau,limau ais,semua-semua yang ais lagi....
cuba bila kita dok rumah ktcuba buat jus sendiri..
disini admin nak share resepi jus pegaga...
semua penah makan ulam pegaga kann..



Bahan-bahan ( 1-2 gelas )

  • 100 gm pegaga (cuci dgn air garam bsama akarnya sekali)
  • 3 camb gula perang (blh tmbah atau kurangkan)
  • 500 ml air masak
  • 5-7 ketul ais

Cara-cara

  1. Masukkan air masak ke dlm periuk bersama gula perang dan masak sehingga mendidih. Sejukkan.
  2. Kemudian kisar daun pegaga bersama air gula td. Tapiskan jusnya.
  3. Masukkan semula jus td ke dlm pengisar dan kisar bersama ketulan ais selama 1 minit.
  4. Siap dan boleh diminum. 


** Setiap 100g bahagian pegaga yg blh dimakan mengandungi air 87.7g, protein 2.0g, lemak 0.2g, karbohidrat 6.7g, serat 1.6g, kalsium 171mg, fosforus 32mg, B2 0.19mg, niasin 0.1mg dan Vitamin C 48.5mg.

Selamat Mencuba!

ikhlas:ili suhaili ishak

No comments:

Post a Comment