Sunday 25 November 2012

BILA CUTI BILA BILA NAK CUTI

ASSALAMUALAIKUM.....

Bersua kita kembali dengan isu-isu baru, berita baru lagi hangat dan sensasi....
Isu bagi saya sekarang adalah bila nak cuti??? Menghitung hari untuk bercuti bukannya apa tidak sabar untuk masuk dapur mengasah bakat chef...Alahai 'statement' ala chef hebat gitu...
Mesti semua ada hasrat untuk memasak makanan yang makin popular di dalam blog sekarang...
semua teringin mencuba ditambah lagi dengan gambar makanan yang cantik-cantik melambangkan kesedapan makanan itu...

Sambil jari letak di atas bibir mata menghala ke atas....(tengah memikir nih) nak masak apa pulak ya kali ni...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa makin popular sekarang ini tentang crepe durian... Apa kata saya mencubanya...

Tapi................. tapi....................... tapi............................... tapi.................................. dengan nada manja saya tak makan durian macam mana ni.............


Emmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm terus berfikir dan fikir dan fikir.... Bolah tak tukar durian kepada perasa lain.... Sambil search internet terjumpa la resepi ini dari blog http://dapur-mamasya.blogspot.com/2012/11/crepe-duriantaklahcrepe-coklat.html


CREPE CHOCOLATE

SUMBER; BLOG REEN KHAN asal dr PUAN Eyna Haneyna 
Oleh; Dapurmamasya 
RESEPI KULIT 
50 GM TEPUNG GANDUM 
1 SDB TEPUNG UBI 
1 BIJI TELUR 
2 SUDU BESAR GULA HALUS 
3 SDT BUTTER -DICAIRKAN- 
160 ML AIR 
40 ML SUSU CAIR 
1 SDK ESEN VANILA 
BOLEH LETAK PEWARNA@ PERISA BUAH2AN YANG ANDA SUKA(OPTIONAL) 



CARA2.. 
-SATUKAN TEPUNG DAN AYAK GULA HALUS 
-MASUKKAN SUSU CAIR.. 
-MASUKKAN TELUR YANG DIKACAU SEDIKIT.. 
-MASUKKAN SERBUK VANILA@PERISA 
-MASUKKAN AIR..KACAU SEBATI GUNA WHISK.. 
-MASUKKAN BUTTER YANG DICAIRKAN.. 
-TAPISKAN ADUNAN..SEDIA UNTUK DI MASAK.. 

CARA MEMASAK.. 
-GUNAKAN KUALI NON STICK PAN @KUALI LEPER YG DISAPU SEDIKIT MINYAK 
-TUANG SESENDUK KECIL ADUNAN DALAM KUALI.-JANGAN TEBAL @NIPIS SANGAT.. 
-BIARKAN MASAK SEKETIKA..BILA SUDAH MASAK TERUS ANGKAT ..TAK PERLU DITERBALIKKAN.MAKSUDNYA MASAK SEBELAH BAHAGIAN SAHAJA.. 



INTINYA.. 
-ISI DURIAN YANG DI BUANG BIJINYA - ganti choc 
-150ML FRESH CREAM (DIPUKUL KAKU)- guna whipping cream 



CARA2 MEMBUATNYA.. 
-LETAK KEPINGAN KULIT TADI..YANG LICIN BELAH BAWAH 
-LETAK SESUDU FC..LETAK ISI DURIAN..LETAK FC LAGI DI ATASNYA.. 
-KALAU BESAR KULITNYA BANYAK LAH LETAK INTINYA 
-LIPAT KULIT SEPERTI LIPAT POPIA.. 
-SIMPAN DLM PETI SEJUK..BEBERAPA JAM SEBELUM DIMAKAN.. 




Utk inti choc guna resepi topping jimat yg pernah kongsi sebelum ini; 
Inti Choc 
1/2 cwn serbuk koko- ayak 
1 cwn gula 
2 1/2 cwn air /susu cair - guna susu 
1/2 cwn tpg jagung 
2sb majerin - mama ganti dg minyak jagung 

Cara 
Masuk semua bhn dlm bekas dan masakkan atas dapur ngan api kecil, sentiasa dikacau. 
nota dapurmamasya; topping dah sebati dan nampak mula pekat, bolehlah tutup api dan terus kacau.sejukkan dulu sebentar sebelum digunakan. 

DSC_4954
Sedap kan kan..pasti cuba
Selamat mencuba!!!!!!

Posted by Noor Azila Bt Asih

No comments:

Post a Comment