Thursday 22 November 2012

lassagna versi timur....

seperti yang telah dijanjikan..hari saya akan menyebarkan resepi saya sendri..
resepi ini saya sudah olah beberapa kali 


LASAGNA MELAYU...
5 porsi

BAHAN-BAHAN
2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu kecil mix herb
20 tangkai cili kering (ikut tahap kepedasan anda)
1 paket daging cincang(ambil yang ramli je ye)
5biji tomato
1 tin cendawan butang
1biji setengah cili benggala(warna merah,hijau dan kuning.setiap satu ambil setengah)
50g mentega
2 keping cedar cheese
3 sudu makan tepung gandum
1 kotak kecil susu fullcream
garam secukupnya
sekotak lasagna


CARA MENYEDIAKANNYAU

-UNTUK KUAH DAGING-
-rebus cili kering dan kisar cili tersebut
-kisar bawang putih dan bawang merah, 
-tumiskan bawang putih , merah yang telah dikisar dan "mix herb"
-setelah kekuningan masukkan cili kering yang telah direbus
-setelah cili masak, masukkan daging cincang sehingga semua daging lembut
-kisar semua tomato dan masukkan ke dalam kuali
-masukkan semua sayuran seperti cendawan butang dan cili benggala
-perasakan dengan garam dan lada hitam

-UNTUK SOS PUTIH-
-buat roux (mula-mula masukkan mentega,bila sudah cair masukkan tepung gandum dan masak seketika)
-masukkan susu full cream dan kacau rata
-masukkan keju cedar ,kacau sehingga cair dan perasakan dengan garam dan lada hitam

-LASAGNA-
-celup seketika kepingan lasagna di dalam air panas
-lpisan pertama letakkan sos putih dan kemudian inti daging..
-selang-selikan dengan lasagna untuk lapisan seterusnya sehingga habis............
masukkan dalam oven selama 20minit
api atas bawah ,120 darjah celcius
jika anda sukakan keju..
parut keju mozarella pada kulit di atas sekali..

----------------------------------------------------
= sedia untuk dimakan=
taburkan daun sup dan daun bawang....lagi enak dan aromanya sangat enak....

SELAMAT MENCUBA
ikhlas dari sye ILI SUHAILI BT ISHAK


No comments:

Post a Comment